"Compania respinge ferm acuzatiile defaimatoare, care au adus atingere dreptului la reputatie si dreptului la propria imagine, referitoare la falsificarea hartilor bazinului Vaii Corna. Aceste afirmatii sunt complet nefondate si calomnioase. Despagubirile civile solicitate in instanta sunt absolut simbolice - 100 Ron", se arata in comunicatul RMGC.

Reprezentantii companiei mai spun ca "RMGC are cel mai mare respect pentru toate institutiile statului si pentru expertii acestora". "Cand se fac insa afirmatii de natura sa prejudicieze grav reputatia companiei, avem obligatia sa contracaram aceste afirmatii pe toate caile legale disponibile", adauga acestia.

RMGC a folosit harta geologica achizitionata de la IGR, facand dovada in acest sens cu exemplarul original. Harta a fost intocmita de IGR in anul 1979, la scara 1:50.000, se precizeaza in comunicat. Compania a folosit de asemenea harta geologica intocmita de Facultatea de Geologie a Universitatii Bucuresti, scrie Mediafax.

"Respingem categoric acuzatia falsificarii vreuneia dintre harti, acuzatie formulata de catre fostul director general al IGR", mai spun reprezentantii RMGC.

In calitate de director general al IGR, Stefan Marincea a fost audiat, pe 8 octombrie, la Comisia speciala pentru proiectul de la Rosia Montana din Parlament, el criticand proiectul de exploatare miniera, spunand ca este "de nota cinci" si ca ar trebui modificat substantial si adaptat la practicile europene.

Citeste si:

"Sustin cu argumente stiintifice ca modul de prezentare a analizelor de catre companie este viciat. Nu este un organism al statului roman care sa verifice aceste analize. (...) S-a vorbit de absenta faliilor, un predecesor al meu care a semnat ca nu exista falie. In trei harti ale companiei sunt burdusite de falii. Am freatic si falii, nu pot sa pun deseuri periculoase", a mai declarat Marincea la comisie.

Totodata, el a spus ca proiectul "nu este in avantajul statului roman", presupunand costuri uriase dupa exploatare.

Stefan Marincea a fost ulterior demis din functia de director general al Institutului Geologic al Romaniei.

Ministerul Educatiei a transmis ca Marincea a fost schimbat din functie din cauza "modului defectuos in care a gestionat si a comunicat public rezultatele cercetarilor" privind cutremurele din Galati.