Reactia companiilor mari: ce spune Valeriu Nistor, AmCham, despre investitiile straine

Investitiile realizate pe piata locala, in 2010-2012, de cele 350 de companii membre ale Camerei de Comert Americana in Romania - AmCham se ridica la 1,2 miliarde de euro, reprezentand 24% din totalul investitiilor directe realizate in perioada respectiva.

Contributia totala in PIB a celor 350 de companii a fost de 11,2% in 2011, iar numarul locurilor de munca create este de peste 200.000, potrivit Studiului de Impact privind reprezentativitatea AmCham.

Investitiile realizate pana in prezent de membrii AmCham in Romania au depasit 20 de miliarde de dolari, potrivit Mediafax.

In perioada 2010-2013, 30% dintre companiile din AmCham au investit pana intr-un milion de euro, 22% au investit peste 20 de milioane de euro, 12% au derulat proiecte intre 1 si 5 milioane de euro, iar 7% au alocat intre 5 si 10 milioane euro, procent similar cu cel al firmelor care au alocat pe piata locala intre 10 si 20 milioane de euro.

AmCham a analizat in studiu care este impactul economic al companiilor membre in Romania, cu ocazia implinirii a 20 de ani de activitate pe piata locala. Studiul aminteste de asemenea cele mai importante repere din activitatea organizatiei, dar si viziunea AmCham pentru dezvoltarea economica viitoare a Romaniei.

Citeste si:
Slabirea leului, inevitabila! Ce legatura are cu cresterile de salarii
Exporturi dezamagitoare in...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

"Romania trebuie sa urmareasca si consolidarea pozitiei sale in cadrul Uniunii Europene si cresterea competitivitatii la nivel regional si global, pentru a deveni o destinatie preferata pentru investitii, precum si directionarea cu prioritate a investitiilor catre domenii cu potential de a pozitiona Romania drept jucator regional in industria IT, in agricultura si energie", a declarat Valeriu Nistor, presedintele AmCham.

El a reiterat ca Romania are un potential important pentru atragerea de investitori strãini, insã ritmul de investitii este redus din cauza birocratiei si pentru ca nu se fac investitii in infrastructura.

In plus, reprezentantul AmCham a afirmat ca sta doar in puterea Romaniei de a valorifica acest potential.

"In domeniul energiei putem fi un hub regional, de asemenea in domeniul agricol Romania are sansa sa valorifice terenul de care dispune. Mancarea nu se va ieftini, mai ales mancarea de calitate. Putem fi furnizori de produse ecologice. De asemenea, in domeniul IT exista potential, avand in vedere costul cu forta de munca si forta de munca calificata. Costul cu forta de munca nu va creste mult in urmatorii ani. Avem avantaje si ar trebui sa profitam de acestea. Nu trebuie sa cerem sa faca altcineva ceva pentru noi, trebuie sã facem singuri", a adaugat Nistor.

Citeste si:
AmCham vrea amânarea termenelor de depunere a declarațiilor fiscale
Camera de Comerţ Americană în...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri