Romania poate atrage in perioada 2014-2020 investitii straine de 26 miliarde de euro, nivel similar cu cel din perioada 2007-2013. Asta doar daca reuseste sa creeze un mediu economic de interes si daca transmite semnale de incredere necesare catre investitori, a declarat Sergiu Oprescu, CEO Alpha Bank, scrie Mediafax.

"Am avut in perioada 2007-2013 din fonduri europene 19,2 miliarde de euro, pentru care rata de absorbtie a fost de 26%, o economisire interna, reprezentata de economiile agentilor economici si ale populatiei, de 19 miliarde de euro si au fost 26 miliarde de euro investitii straine directe. Ducandu-ne pe perioada urmatoare, de sapte ani, 2014-2020, putem sa luam in calcul ca avem 22 de miliarde de euro din fonduri europene, bineinteles ca trebuie sa lucram la rata de aborbtie. Avem bineinteles o economisire mai mica pe perioada urmatoare (11 miliarde de euro) si este estimata sa fie o economisire mai mica, si putem sa luam in calcul, daca cream un mediu economic de interes, daca reusim sa transmitem semnalele si increderea necesare, un nivel de 26 miliarde de euro investitii straine directe", a spus Oprescu la "Conferinta anuala de Reidustrializare si Infrastructura".

In acest context, Oprescu a mentionat ca finantarea economiei, in toate formele poate sa existe pentru perioada urmatoare, dar Romania trebuie sa stie ce vrea sa faca in viitor. "Romania are un punct de plecare, respectiv forta de munca calificata, dar din pacate o exportam si pe asta. Eu sunt inginer de aviatie si mai suntem 4-5 in Romania din generatia mea, de pe segmentul meu de specializare. Restul sunt afara, iar acolo lucreaza in domeniu, in timp ce niciunul care a ramas in tara nu lucreaza in aviatie. Este un paradox", a adaugat Oprescu.
Pe de alta parte, reprezentantul Alpha Bank a aratat ca industrializarea pentru o tara emergenta asigura recuperarea decalajelor, mai ales in ceea ce priveste productivitatea muncii.

"Industria a fost mult mai rezilienta, in perioada de criza, decat au fost alte segmente de activitate economica, respectiv serviciile, constructiile etc. Incercam sa producem cat mai mult pe plan local si sa putem sa asimilam tehnologic cat mai mult in plan local pentru a ajunge ulterior sa fabricam produse complexe care aduc valoare adaugata mare. Proportia valoarea adaugata bruta in industrie este de 32,5% , cea mai mare din Europa. Nu trebuie sa ne lamentam si sa spunem ca suntem pulbere. Unele lucruri au fost facute bine", a explicat Oprescu. In opinia sa, pentru a continua industrializarea, este nevoie ca piata interna sa-si creasca capacitatea pentru atragerea de produse industriale destinate modernizarii infrastucturii.

"Daca firmele ar sti ca exista un program in agricultura pentru irigatii, de exemplu, daca ar sti care este piata, ar putea sa-si faca un plan de fezabilitate, ar sti cat trebuie sa investeasca. Daca nu au dimensiunea pietei nu au aceasta capacitate", a precizat Oprescu. El s-a referit si la indicele de competitivitate publicat de Banca Mondiala, care plaseaza Romania, cu o valoare de 4,1, pe locul 76 din 148 de tari.

"Daca va uitati la trend, la curba de regresie, un avans pe indicele de competitivitate globala de la 3 la 4,5 se face cu o crestere destul de mica de PIB per capita. Avansul nu se face cu o crestere de PIB per capita mare. Dupa un indice de 4-4,5% orice crestere a indicelui de competitivitate, se face cu o crestere a bunastarii generale. Suntem la pragul la care o crestere a acestui indice de competitivitate se poate face cu o crestere substantiala de bunastare. Strategia este sa ne uitam la indicatorii, dupa care se calculeaza acest indice, sa vedem unde avem decalaje importante si sa vedem ce putem sa imunatatim, este simplu. Daca reusim sa facem o crestere marginala de la 4,1 la 4,6-4,8, PIB-ul va reusi sa aiba un salt", a mai spus Oprescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri