Rezerva Federala a Statelor Unite (Fed) a redus cu aproape 11,7% programul de achizitii de obligatiuni, de la 85 miliarde dolari la 75 miliarde dolari pe luna, facand primul pas spre renuntarea la pachetul neconventional de stimulare a economiei americane, prin care a introdus lichiditati semnificative in sistemul financiar, cu impact pozitiv asupra pietelor emergente si burselor la nivel global.

"Eventual, politicile monetare mai restrictive ar putea conduce la o incetinire a intrarilor de capital in Romania. Dar Romania pare a avea acum o situatie relativ sigura. Deficitul de cont curent s-a redus semnificativ in ultimul an, ceea ce inseamna ca este mai putin dependenta de intrarile de portofoliu. Merita mentionat si ca leul a trecut destul de bine in vara prin vanzarea semnificativa de active emergente", a declarat William Jackson, analist la Capital Economics.

Cursul leu/euro s-ar putea mentine in jurul a 4,4 lei/euro pe parcursul urmatorilor ani, estimeaza Jackson.
Romania s-ar putea confrunta cu o crestere usoara a costurilor de finantare, insa aceasta va fi graduala, afirma analistul firmei britanice.

Citeste si:

"Va depinde mult de zona euro, unde se pare ca politicile monetare vor ramane mai relaxate decat in SUA. Astfel, nu cred ca va conta foarte mult daca Romania va atinge tintele stabilite cu FMI si UE", a raspuns Jackson privind impactul unor eventuale costuri de finantare mai ridicate asupra deficitului bugetar si obiectivelor stabilite cu FMI si UE.

Decizia Fed a fost anticipata de Capital Economics, insa a luat prin surprindere pe cei mai multi analisti. Anuntul privind reducerea ritmului de achizitie de obligatiuni a venit impreuna cu un nou angajament al Fed de a mentine o perioada indelungata dobanzile de politica monetara la nivelul minim record apropiat de zero si nu a cauzat socul de care se temeau unii analisti.