Deficitul bugetar a crescut in luna noiembrie cu 2,2 miliarde de lei, de la 7,6 miliarde de lei in luna anterioara la 9,8 miliarde de lei, respectiv 1,56% din PIB, nivel cu aproape un punct procentual sub tinta de 2,5% convenita pentru acest an cu Fondul Monetar International.

Dupa primele zece luni, deficitul bugetului general consolidat reprezenta 1,21% din PIB. Executia bugetara s-a incheiat cu excedent in luna octombrie, relateaza Mediafax.

Autoritatile romane au negociat cu FMI in luna noiembrie o noua tinta de deficit pentru acest an, in crestere de la 2,3% la 2,5% din PIB, diferenta care sa se refledcte exclusiv in cheltuieli suplimentare pentru co-finantarea proiectelor realizate din fonduri europene.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 182,6 miliarde lei (29,2% din PIB) in primele 11 luni si au fost cu 4,1% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, potrivit Ministerului Finantelor.

Incasarile din impozitul pe profit au urcat cu 1,2% fata de perioada similara din 2012, iar cele din impozitul pe venit cu 7,9% datorita cresterii veniturilor salariale ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar, a cresterii punctului de pensie si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013 si respectiv 1 iulie 2013.

Citeste si:
CE: Autoritatile romane incalca propriile legi! Care sunt riscurile?
CE: Ne ingrijoreaza faptul ca...

Veniturile din TVA au crescut cu 4%, in timp ce veniturile din accize au fost mai mari cu 3,4%, influentate de majorarea accizei la motorina, bere si tigarete, precum si de cursul de schimb luat in calcul la plata taxelor.

Cresteri semnificative au fost inregistrate la veniturile din dividende (+194,64 milioane de lei), taxa pe utilizarea bunurilor (+907,8 milioane de lei lei, in principal datorita incasarii taxelor de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio), precum si din sumele din vanzarea certificatelor de emisie (+125,6 milioane de lei).

Incasarile din contributiile de asigurari sociale au fost mai mari cu 5%, sustinute de cresterea veniturilor salariale.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile din impozite si taxe pe proprietate (+6,2 %) si la venituri nefiscale (+4,2%).

Citeste si:
Cum a crescut economia in ultimii 2 ani? Pe modelul Venezuela!
Liviu Dragnea sustine ca...

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au continuat evolutia ascendenta si au fost cu 13,2% mai mari fata de cele din luna precedenta.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 192,4 miliarde lei (30,8% din PIB), au crescut in termeni nominali cu 3,3% fata de primele 11 luni din anul precedent, dar ca pondere in PIB au scazut cu 0,9 puncte procentuale.

Cheltuielile de personal au crescut cu 13,6%, ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar si a platii obligatiilor stabilite prin hotarari judecatoresti.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut, de asemenea, cu 11,3%, ca urmare a masurilor legislative si a resurselor alocate in scopul platii arieratelor de catre administratiile locale, precum si pentru plata arieratelor la spitale.

Citeste si:
BM a imbunatatit estimarea de crestere a economiei Romaniei
Banca Mondiala a imbunatatit...

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 25,3 miliarde lei, respectiv 4,05% din PIB.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romania in deriva! Deficit bugetar record pe ultimii 8 ani