Cheltuielile publice au explodat in luna iunie, astfel ca deficitul bugetar aproape s-a dublat intr-o singura luna, de la 8 miliarde de lei la 5 luni, la 15 miliarde de lei dupa prima jumatate a anului. Unde s-au dus banii? Pe salarii, pensii, asistenta sociala si dobanzi aferente datoriei publice. Pe de alta parte, veniturile nu au tinut pasul.

“PSD a reusit sa explodeze deficitul bugetar la 15 miliarde de lei. Dublu fata de luna trecuta, de 2,4 ori mai mare decat era anul trecut la acelasi moment. In loc sa franeze cresterea cheltuielilor, PSD le-a tot amplificat. De unde bani? Din datorie! Daca nu era clar, mergem in plin model Venezuelean”, scrie deputatul Claudiu Nasui.

Acesta noteaza ca, in primele sase luni din 2018, cheltuielile au crescut mult mai puternic decat veniturile. Veniturile au urcat cu 12,6%, dar cheltuielile cu 19%. “Rezultatul este ca statul roman cheltuie cu 15 miliarde de lei mai mult decat incaseaza. Ca sa avem o baza de comparatie, anul trecut pe vremea aceasta, deficitul la 6 luni, care ingrijora toata economia si partenerii nostri europeni, era de 6,3 miliarde de lei”, subliniaza Nasui.
.
Unde s-au dus toti acesti bani? In primul rand, cheltuielile de personal ale bugetarilor au crescut cu 24,4%, urmate de cheltuielile cu asistenta sociala, cu 13,9%. In plus, cresc semnificativ si costurile cu dobanzile pe care le plateste Romania pentru datoria care nu se mai opreste din crestere, respectiv cu 21,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 7,4 miliarde de lei.

Investitiile cresc "fabulos" de la... minimul ultimilor 15 ani

Ministerul Finantelor sustine ca si cheltuielile de investitii au avansat semnificativ in prima jumatate a anului, dar raportarea este la o baza foarte saczuta.

“Vedem cifra de 9,1 miliarde de lei pentru investitii pe care ne-o prezenta doamna Dancila acum cateva zile. Ministerul Finantelor acum chiar se lauda ca a fost o crestere cu 50% fata de anul trecut. De fapt, anul trecut au fost taiate investitiile la sange. Deci sa cresti mult fata de ceva ce ai taiat mult in prealabil nu e mare lucru. Mai grav, chiar si dupa cresterea de 50% a investitiilor, nivelul lor tot este sub nivelul din 2016 (cand in primul semestru investitiile ajungeau la 11 miliarde de lei). Nu mai spun ca 2,5 miliarde de lei sunt, de fapt, cheltuieli de armament care nu ajuta economia, si nu investitii productive”, mai spune Claudiu Nasui.

Ministerul Finantelor a publicat, din nou cu intarziere, executia bugetara, din care reiese ca deficitul bugetar a a ajuns la 14,97 miliarde de lei dupa sese luni ale anului, respectiv 1,61% din PIB.

Veniturile in primele sase luni au ajuns la 132,04 miliarde de lei, reprezentand 14,2% din PIB, cu 12,6% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cresteri importante s-au inregistrat la veniturile din contributiile de asigurari (+36,8%), datorita mutarii contributiilor, si din veniturile nefiscale (+13%).

Veniturile din TVA, din nou la subzistenta

In schimb, la TVA, veniturile incasate au au urcat cu mai putin de 6% in primul semestru, iar la accize cu aproape 10%.

Pe de alta parte, au scazut incasarile din impozitul pe salarii si venit cu 21,5% pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 147 miliarde de lei, cu 19% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent.

Ce ne asteapta in aceste conditii? Sfarsitul Pilonului II dre pensii si impozite mai mari.

“Statul si-a crescut mult cheltuielile si cineva va trebui sa le achite. Acela este intotdeauna contribuabilul care munceste si plateste impozite. PSD nu vrea sa stranga deloc cureaua. Dar in economie totul se plateste. Si daca PSD nu strange cureaua, va forta restul romanilor sa o faca. (...) Nu vor taia subventiile sau schemele de ajutor de stat din buget (3,7 miliarde de lei) in crestere cu 4,1%. Vor taia din bugetul romanilor care muncesc si platesc taxe si impozite in Romania. Dupa care se vor mira ca romanii pleaca pe capete si vor da vina pe Uniunea Europeana sau pe inamici imaginari”, mai spune Nasui.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri