Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Bruxelles, dupa intalnirea cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ca a atentionat, in discutia cu acesta, "asupra riscurilor Gagauzia si Transnistria", potrivit Mediafax.

"Subiectele sunt anuntate, problema Moldovei, sprijinul pentru Moldova cu semnare cat mai rapid si ratificare in timp util, inainte de alegeri. Am atentionat asupra riscurilor Gagauzia si Transnistria", a spus Basescu, dupa intalnirea cu Rompuy.

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, joi, la Bruxelles, cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la cererea partii romane, temele de discutie fiind prioritatile Romaniei in UE in 2014, asocierea Republicii Moldova la UE si aderarea Romaniei la Schengen.

Administratiei Prezidentiala a anuntat, miercuri, ca intalnirea lui Traian Basescu cu presedintele Consiliului European are loc la solicitarea presedintelui Romaniei. Presedintele Traian Basescu a solicitat misiunii OSCE in Republica Moldova si tuturor celorlalte institutii responsabile sa intervina pentru a asigura accesul tuturor elevilor la libera alegere a limbii romane ca limba de studiu, urmare a "presiunilor administrative" facute de Tiraspol.

Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale de marti, "Traian Basescu a luat act cu preocupare de presiunile administrative din partea autoritatilor separatiste din regiunea nistreana la care sunt supuse scolile in limba romana aflate sub administrarea autoritatilor Republicii Moldova".

Citeste si:
Gagauzia, singurul loc in care oamenii chiar cred in unirea dintre...
Gagauzia, singurul loc in...

Presedintele Basescu considera ca "actiunile represive si provocatoare impotriva cadrelor didactice, parintilor si copiilor care doresc sa studieze in limba romana sunt inacceptabile si tradeaza incalcarea consistenta a drepturilor omului in regiunea separatista".

Comisia Europeana si-a prezentat planurile cu privire la Republica Moldova, in urma unor comentarii ale ambasadorului rus la UE Vladimir Cijov, care a ironizat luni capacitatea UE in privinta regiunii moldovene separatiste Transnistria care intretine legaturi stranse cu Moscova, relateaza Euractiv.

Potrivit site-ului, Cijov, invitat sa comenteze cu privire la unele amenintari formulate de oficiali rusi la adresa Republicii Moldova cu privire la Transnistria, a pus la indoiala capacitatea UE de a prezenta o solutie pentru regiunea separatista - afectata de un conflict inghetat si a carei independenta nu este recunoscuta de ONU -, in cadrul Acordului de Liber-Schimb UE-Republica Moldova.

R. Moldova este gata sa ofere regiunii transnistrene o autonomie larga, de tipul celei din Catalonia, afirma premierul Iurie Leanca, intr-un interviu pentru cotidianul rus Vedomosti, relateaza presa de la Chisinau.

Citeste si:
Igor Dodon vrea referendum in Moldova pe tema Transnistriei
Igor Dodon vrea referendum in...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Europenii sunt in continuare divizati asupra austeritatii
Setari Cookie-uri