Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), fost ministru de Finante, declara ca Romania are sanse sa aiba, in acest an, o crestere economica de circa 3%. El avertizeaza ca exista riscul "unor derapaje" care sa se materializeze in "cadouri electorale, potrivit Mediafax.

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), fost ministru de Finante, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa la Deva, ca trend-ul de crestere economica a Romaniei poate fi afectat, in acest an, de "excesele electorale".

"In ceea ce priveste anul economic 2014 in Romania, eu sunt de un optimism moderat. (...) Cred ca Romania are sanse sa aiba o crestere economica in jur de 3 la suta, dar aceasta doar daca guvernatii sunt intelepti", a spus deputatul european, care a adaugat ca anul 2014 este electoral si, astfel, exista riscul unor "derapaje" care sa se materializeze in "cadouri electorale".

Totodata, Winkler a afirmat ca intentia Ministerului de Finante referitoare la stimularea consumului intern cu scopul de a influenta in mod pozitiv cresterea economica nu este buna. "Divergentele aparute intre politicile si declaratiile BNR si cele ale Ministerului Finantelor cu privire la stimularea consumului intern reprezinta prima dintre vulnerabilitati. Acum avem nevoie de politici coerente, de recastigarea increderii in randul investitorilor straini, iar divergentele dintre BNR si Ministerul Finantelor nu sunt deloc benefice pentru atingerea acestor scopuri", a spus parlamentarul european, potrivit caruia stimularea artificiala a consumului intern poate sa produca efecte negative, printre care si revenirea pe un trend ascendent al importurilor.

In opinia lui Winkler, principalele motoare de crestere economica sunt investitiile straine directe, investitiile in infrastructura si exporturile. Potrivit lui Iuliu Winkler, Romania are nevoie de investitii straine directe in domenii de inalta tehnologie, in IT, in telecomunicatii, in constructiile de masini, iar in investitiile in infrastructura trebuie folosite fondurile Uniunii Europene.

"Desi procesul de absorbtie a fondurilor europene a fost accelerat in ultima parte a anului trecut, totusi, am ramas pe ultimul loc. Am reusit sa utilizam doar 29,87% din fondurile de coeziune, adica 5,7 miliarde de euro din cele 19,21 miliarde care ne-au fost alocate pentru perioada 2007-2013", a afirmat parlamentarul european.

Banca Mondiala anticipase pentru acest an o crestere de 2,5% a economiei Romaniei, similara cu cea estimata pentru 2013, indicatorul urmand sa accelereze usor anul viitor, la 2,7,%, potrivit Prognozei Economice Globale a institutiei financiare internationale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri