Ambasadorul Frantei: E o aberatie sa cumperi mere din Polonia, cand Romania este un paradis agricol

Ambasadorul Frantei, Philippe Gustin, a declarat, marti, ca a initiat discutii intre marile lanturi de distributie franceze si producatorii din agricultura, dupa ce si-a dat seama ca este o aberatie ca romanii sa cumpere mere importate din Polonia, in conditiile in care Romania e un paradis agricol.

"La initiativa mea, in martie anul trecut, au fost organizate mai multe reuniuni cu marile lanturi de magazine franceze prezente in Romania, cu Ministerul Agriculturii si cu reprezentanti din agricultura si, respectiv, din sectorul bio. De ce? Pentru ca mi-am dat seama, ca si consumatorii romani, de unele aberatii. Dupa cum ati auzit deseori, si premierul Victor Ponta a spus-o astazi (in discursul de deschidere al Forumului Franta - Europa Centrala si de Sud-Est - n.r.) Romania este un paradis agricol care se poate transforma intr-un infern daca nu sunt reorganizate lucrurile si, in special, filierele scurte", a declarat Philippe Gustin, intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

Ambasadorul francez a explicat ca a lansat discutiile pentru ca in supermarketuri sa poata fi cumparate mere romanesti.

"Cum se poate accepta ca merele cumparate din supermarketuri sa fie importate din Polonia? Pornind de la acest exemplu al marului, am lansat discutii intre producatori si marile lanturi de distributie cu obiectivul ca maine (in curand - n.r.) sa gasim in aceste lanturi de magazine mere din Romania", a spus Gustin.

Diplomatul francez a subliniat ca pentru a se ajunge aici este nevoie de "o reorganizare completa a filierei, pentru ca lanturile de distributie au nevoie de continuitate". "Merele se consuma aproape tot anul, trebuie sa existe o uniformitatre a calitatii, iar asta presupune spatii frigorifice de depozitare care sa permita livrarea in permanenta catre marii distribuitori, adica o reorganizare a ceea ce numim noi filiere scurte", a declarat Gustin.

Citeste si:
Ludovic Orban: Nu putem da despăgubiri fermierilor după cum vrem noi
Ludovic Orban: Nu putem da...
Citeste si:
Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Cum sa scapi de durerea de...

Ambasadorul francez a mai spus ca este multumit de faptul ca au raspuns invitatiei sale nu doar marii distribuitori francezi, ci si cei germani, cu care a avut un dineu in acest sens in urma cu 15 zile.

"Daca vom ajunge la rezultate in cazul merelor, vom putea proceda la fel si in alte sectoare", a conchis Philippe Gustin.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri