Ambasadorul Frantei, Philippe Gustin, a declarat, ca aderarea Romaniei la Schengen a devenit un subiect politic si un cartof fierbinte de care fiecare tara UE incearca sa scape, iar Bucurestiul nu poate face nimic in cazul statelor care leaga acest dosar de MCV, potrivit Mediafax.

Schengen este "un subiect tehnic la baza, care a devenit unul politic". "Un subiect de politica interna in Romania, pentru ca e un subiect de conflict intre oamenii politici, care toti vor sa reuseasca intrarea in Schengen, e deja poveste veche, si, in al doilea rand, e un subiect de politica in diferite tari europene", a declarat Philippe Gustin, reamintind ca nu exista nicio legatura intre Schengen si chestiunea imigratiei si a romilor.

"Romania nu e in Schengen si romii sunt peste tot in Europa, iar Marea Britanie nu e in Schengen si are romi. E simplu, legatura dintre Schengen si migratie e o legatura falsa", a punctat Gustin. Ambasadorul francez considera ca anul acesta lucrurile pot evolua, intrucat nu va mai exista un context electoral.

"Sunt etape, mai intai in primavara, apoi la inceputul verii si vom vedea la acel moment, si, pentru ca nu vom mai fi in contextul unor alegeri politice, lucrurile pot evolua", a spus Philippe Gustin. Diplomatul a subliniat ca Schengen a devenit "un cartof fierbinte" de care incearca toti sa scape. "Azi e vina Olandei, maine va fi vina Germaniei, apoi a Frantei. Niciodata nu a existat un consens. Ori un raspuns pozitiv pe Schengen va veni in momentul unui consens, cand toate tarile vor fi de acord. Trebuie gasit acest consens, si cooperam cu Romania, cu alte tari pentru a ajunge la el cat mai curand posibil", a declarat Gustin.

Referitor la legatura dintre Schengen si MCV, ambasadorul Frantei sustine ca Romania nu se poate opune statelor care leaga cele doua dosare. "Nu e nicio relatie juridica intre MCV si Schengen, dar statul de drept, coruptia sunt elemente care influenteaza decizia anumitor tari. Nu puteti spune, spre exemplu, referitor la Schengen, se ridica controlul la granita - asta nu inseamna ca nu va mai exista control la vama - si daca aceste controale nu sunt facute intr-o mod corect, daca cu 100 de euro se pot ascunde lucruri, e ingrijorator pentru securitatea spatiului Schengen. Nu exista legatura juridica, e adevarat, dar nu puteti impiedica tarile care decid asta, sa spuna: 'daca aceasta tara nu a indeplinit toate criteriile statului de drept cuprinse in MCV, imi fac griji pentru maine'. E un lucru normal si nu priveste doar Romania. Priveste si celelalte tari, si priveste, vorbind despre cei care se opun, si tarile care isi pun astfel de intrebari dupa lectura raportului MCV", a precizat Philippe Gustin.

Citeste si:
Comisar UE: Foarte curand, Romania va intra in Schengen
Un comisar UE sustine ca...

In ceea ce priveste MCV, ambasadorul spune ca raportul din 22 ianuarie arata ca sunt elemente "care merg pe calea cea buna".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Procurorii nu vor sa lucreze la Sectia Speciala, criticata de GRECO