Daniel Buda (foto) a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, ca demisia lui Victor Ponta si a Guvernului se impune pentru incapacitatea de a gestiona in mod coerent si corect interesele Romaniei, noteaza Mediafax.

"Cer demisia de indata a lui Victor Ponta si a intregului Guvern pentru incapacitatea de a gestiona in mod coerent si corect interesele Romaniei. Franta, unde se afla la putere socialistii, prieteni ai lui Victor Ponta, au spus «Nu» intrarii Romaniei in spatiul Schengen. Este un esec pe care Ponta trebuie sa si-l asume si care trebuie sa duca in mod clar la plecarea acestuia din fruntea Guvernului. Daca nici la socialistii lui din Franta nu are trecere, atunci cum o sa aiba trecere la Merkel?", a spus Buda.

Purtatorul de cuvant al Guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem, a declarat, joi, pentru postul de radio RMC, ca "nu sunt intrunite conditiile" pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. "Credem ca nu sunt intrunite conditiile (pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen) si nu suntem singurii (care cred acest lucru)", a declarat Najat Vallaud-Belkacem.

Citeste si:

Aderarea Romaniei la Schengen si incluziunea romilor sunt subiecte ce ar trebui evitate in campania electorala din Franta, a precizat, tot joi, Ministerul de Externe, dupa o serie de declaratii ale oficialilor francezi.

"Contrar celor aparute in mass-media franceze, subliniem faptul ca incluziunea sociala a romilor nu are legatura cu aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Consideram preferabila evitarea abordarii acestor subiecte in context electoral", a precizat MAE roman, in replica la declaratiile mai multor oficiali francezi, potrivit carora Romania nu este pregatita sa devina membru al acestei zone, iar romii proveniti din tara noastra nu doresc sa se integreze.

Totodata, Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca Romania a indeplinit conditiile de aderare, "fapt confirmat de toate statele membre ale UE in cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Interne si Justitie din iunie 2011, care a concluzionat asupra finalizarii procesului de evaluare Schengen a gradului de pregatire a Romaniei (si a Bulgariei) in vederea punerii in aplicare a tuturor dispozitiilor acquis-ului Schengen". Autoritatile de la Bucuresti se asteapta ca Franta, partener traditional si strategic al Romaniei, "sa actioneze atat in spiritul relatiei bilaterale substantiale, cat si in contextul recunoasterii finalizarii procesului de evaluare si a indeplinirii criteriilor privind aderarea" la Schengen.