Industria si agricultura, motoarele care au impins economia in 2013

Cresterea industriei, cu 8,1%, si cea a agriculturii, cu 23,4%, au sustinut avansul Produsului Intern Brut (PIB) anul trecut, a anuntat miercuri Institutul National de Statistica (INS), care a mentinut la 3,5% estimarea privind cresterea economica din 2013.

"Cele mai importante contributii la cresterea PIB in anul 2013, comparativ cu anul 2012, le-au avut industria (+2,3%), cu o pondere de 30,0% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 8,1%, si agricultura, silvicultura si pescuitul (+1,1%), cu o pondere mai redusa la formarea PIB (5,6%) si al caror volum de activitate s-a majorat cu 23,4%", arata Institutul National de Statistica (INS), intr-un comunicat, citat de Mediafax.

Contributii pozitive la cresterea PIB au mai avut informatiile si comunicatiile, tranzactiile imobiliare si activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, activitatile de servicii administrative si activitatile de servicii suport. Contributii negative la cresterea PIB au avut constructiile, comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante si intermedierile financiare si asigurari.

INS a mentinut la 3,5% estimarea privind cresterea PIB in 2013, in termeni reali, si la 5,2% in trimestrul 4 fata de acelasi trimestru din 2012 (serie bruta), sau 5,1% ca serie ajustata sezonier. Statistica a modificat insa cresterea din trimestrul 4, fata de precedentele trei luni, ca date ajustate sezonier, la 1,5%, de la 1,7% cat estima in februarie, fara sa explice noua prognoza.

Citeste si:
Cîţu: Deficitul după primele 10 luni este de 74,04 mld. lei, adică...
Cîţu: Deficitul după primele...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri