Produsul intern brut estimat pentru anul 2023 a fost, ca serie brută, de aproape 1.605,6 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 2,1% faţă de anul 2022, informează Institutul Naţional de Statistică.

În trimestrul IV, Produsul Intern Brut a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,5% comparativ cu trimestrul III 2023. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2022, PIB a înregistrat o creştere cu 3% pe seria brută şi de 1,1% pe seria ajustată sezonier, scrie Agerpres.

"Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrele I-IV 2023, nefiind înregistrate modificări semnificative faţă de varianta publicată anterior", anunță INS.

Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul IV 2023 a fost de 420,72 miliarde lei preţuri curente, în scădere, în termeni reali, cu 0,5% faţă de trimestrul anterior şi în creştere cu 1,1% faţă de trimestrul IV 2022.

Ca serie brută, PIB estimat pentru trimestrul IV 2023 a fost de 481,433 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 3% faţă de trimestrul IV 2022.

În privinţa contribuţiilor la creşterea PIB pe categorii de resurse, pentru anul 2023, nu s-au înregistrat în general, modificări faţă de varianta publicată anterior. Agricultura, silvicultura şi pescuitul au înregistrat aceeaşi contribuţie la creşterea PIB (+0,4%) între cele două estimări, iar volumul de activitate nu s-a modificat faţă de estimarea anterioară (110,2%). Industria a înregistrat aceeaşi contribuţie la creşterea PIB (-0,5%) între cele două estimări, iar volumul de activitate nu s-a modificat faţă de estimarea anterioară (97,7%). Construcţiile au înregistrat aceeaşi contribuţie la creşterea PIB (+0,8%) între cele două estimări, iar volumul de activitate nu s-a modificat faţă de estimarea anterioară (111%).

În ceea ce priveşte Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transportul şi depozitarea; hoteluri şi restaurante a fost ajustată contribuţia de la +0,2% la +0,1%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu minus 0,2 puncte procentuale (de la 100,8% la 100,6%).

În cazul informaţiilor şi comunicaţiilor s-a înregistrat aceeaşi contribuţie la creşterea PIB (+0,4%) între cele două estimări, iar volumul de activitate nu s-a modificat faţă de estimarea anterioară (105,1%).

Intermedierile financiare şi asigurările nu au contribuit la creşterea PIB (+0,0%) în cele două estimări, iar volumul de activitate s-a modificat cu -0,1 puncte procentuale (de la 99,3% la 99,2%). Tranzacţiile imobiliare au înregistrat aceeaşi contribuţie la creşterea PIB (+0,1%) între cele două estimări, iar volumul de activitate nu s-a modificat faţă de estimarea anterioară (101,6%), iar Activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţi de servicii suport au înregistrat aceeaşi contribuţie la creşterea PIB (+0,3%) între cele două estimări, iar volumul de activitate s-a modificat cu plus 0,1 puncte procentuale (de la 103,6% la 103,7%).

Administraţia publică şi apărarea; asigurările sociale din sistemul public; învăţământul; sănătatea şi asistenţa socială, nu a suferit modificări (+0,1%), volumul de activitate nu s-a modificat faţă de estimarea anterioară (100,9%), iar Activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţiile de produse de uz casnic şi alte servicii au înregistrat aceeaşi contribuţie la creşterea PIB (+0,1%) între cele două estimări, iar volumul de activitate nu s-a modificat faţă de estimarea anterioară (105,1% );

În anul 2023, dinamica PIB nu s-a modificat faţă de varianta anterioară, iar volumul impozitelor nete pe produs a crescut cu 0,8 puncte procentuale comparativ cu estimarea anterioară, de la 103% la 103,8%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări ale contribuţiei la creşterea PIB în anul 2023, între cele două estimări, au înregistrat Cheltuiala pentru consumul final individual al administraţiilor publice, de la +0,2% la +0,4%, ca urmare a creşterii volumului său cu 2,2 puncte procentuale de la 102,8% la 105,0%, Consumul final colectiv efectiv al administraţiilor publice, de la +0,3% la +0,6%, ca urmare a creşterii volumului său cu 4,0 puncte procentuale de la 102,9% la 106,9% şi Formarea brută de capital fix, de la +2,9% la +3,6%, ca urmare a creşterii volumului său cu 2,4 puncte procentuale de la 112,0% la 114,4%.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri