Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut in primele sase luni ale anului in curs cu 4,7%, pe seria bruta, si cu 4,8%, pe seria ajustata sezonier, raportat la primul semestru din 2018, in special pe baza consumului din gospodarii, potrivit datelor provizorii, publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

Comparativ cu trimestrul I 2019, PIB in trimestrul II 2019 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,0%, iar fata de acelasi trimestru din anul 2018 acesta a inregistrat o crestere cu 4,4% pe seria bruta si cu 4,6% pe seria ajustata sezonier.

"Seria ajustata sezonier a Produsului intern brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimarilor pentru trimestrul II 2019 fata de varianta 'semnal' publicata in comunicatul de presa nr. 205 din 14 august 2019 fiind nesemnificativa. Seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial ca urmare a modificarii modelelor adoptate, a numarului de regresori folositi, a modificarii seriilor brute si a numarului de observatii disponibile", se arata in comunicatul INS.

Pe seria ajustata sezonier, PIB estimat pentru semestrul I 2019 a fost de 507,888 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 4,8% fata de semestrul I 2018.

Pe serie bruta, Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2019 a fost de 440,962 miliarde de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 4,7% fata de semestrul I 2018.

La cresterea PIB, in semestrul I 2019 fata de semestrul I 2018, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contributii pozitive mai importante avand urmatoarele ramuri: comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante (+1,2%), cu o pondere de 20,3% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 5,8%; constructiile (+0,5%), cu o pondere de 3,5% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 14,9%; informatiile si comunicatiile (+0,5%), cu o pondere de 5,8% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 9,9%; activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitatile de servicii administrative si activitatile de servicii suport (+0,5%), cu o pondere de 7,0% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 7,7%, scrie Agepres.

Impozitele nete pe produs, cu o pondere de 9,5% la formarea PIB, au contribuit cu +0,9% la cresterea PIB, volumul lor majorandu-se cu 8,9%.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal: cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 6,1%, contribuind cu 3,9% la cresterea PIB; formarii brute de capital fix, care a contribuit cu 2,3% la cresterea PIB, ca urmare a cresterii volumului sau cu 12,4%.

"O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-2,0%), consecinta a cresterii cu 2,7% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, de 6,4%", precizeaza INS.

Comparativ cu trimestrul I 2019, PIB in trimestrul II 2019 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,0%. Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul II 2019 a fost de 256,676 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 1,0% fata de trimestrul I 2019 si cu 4,6% fata de trimestrul II 2018.

Pe serie bruta, PIB estimat pentru trimestrul II 2019 a fost de 240,578 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 4,4% fata de trimestrul II 2018.

La finele saptamanii trecute, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's, a reconfirmat ratingul de tara al Romaniei la BBB- cu perspectiva stabila, dar a atras atentia ca ritmul de crestere al economiei romanesti va ramane sub 4% in acest an, dupa care se va reduce in 2020-2021 din cauza incetinirii cererii externe, a reducerii ritmului de crestere a salariilor si a unui mediu fiscal mai neutru.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri