Persoanele care obtin venituri din chirii si au primit de la Fisc in prima parte a anului decizii de impunere neactualizate cu contributia de 5,5% pentru sanatate, prevedere introdusa din 2014, ar trebui sa-si calculeze procentul din veniturile realizate si sa achite suma, potrivit unui director ANAF.

"Stiu ca a existat o problema, o mica intarziere in emiterea deciziilor privind contributiile la fondul de sanatate, este intr-adevar neplacut pentru toata lumea, dar se poate face un calcul aproximativ, adica in momentul cand un contribuabil are decizia de impunere poate sa-si calculeze un procent de 5,5% la venitul respectiv si sa se duca sa plateasca", a declarat joi directorul general adjunct al Directiei Asistenta Constribuabili in cadrul ANAF, Mihaela Hutanu.

Ea a aratat ca, desi pentru prima transa a contributiilor procesul de actualizare a deciziilor de impunere a fost putin intarziat, obligatia contribuabilului de a plati este prevazuta in legislatie.

"Orice obligatie fiscala se achita in mod normal pe baza de impunere, nu stiu sa va spun daca vor fi penalitati sau nu (pentru cei care nu vor plati contributia la sanatate pentru primul trimestru daca nu au primit decizii de impunere cu CASS 5,5% - n.r.), dar legea imi spune ca am obligatia platii la data de 25 martie", a precizat Hutanu, intrebata daca vor fi penalitati in aceste cazuri, din vina Fiscului, potrivit Mediafax.

Persoanele care obtin venituri din chirii trebuie sa plateasca din acest an contributii de sanatate de 5,5%, calculate fie la nivelul chiriei, daca persoana mai are si alte venituri, indiferent de nivelul acestora, fie la nivelul salariului minim pe economie, daca acesta este singurul venit.

Citeste si:
Fiscul a confiscat 100.000 euro pentru prejudiciul lui Voiculescu
Fiscul a confiscat 100.000 de...

Cu alte cuvinte, baza de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica de 800 de lei (salariul minim brut in 2013) si nici mai mare de cinci salarii medii brute, adica 11.115 lei (n.r. - salariul mediu brut in 2013 - 2.223 lei).

Reglementarile fiscale in vigoare prevad ca, in decizia de impunere prin care se stabilesc platile anticipate, baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate se va evidentia lunar, iar plata contributiei se va efectua trimestrial, in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Reporniți economia! Mai puține pomeni, mai multe investiții
Setari Cookie-uri