Romania a inregistrat in primul trimestru, raportat la aceeasi perioada a anului trecut, cel mai puternic avans al Produsului Intern Brut (PIB) din Uniunea Europeana (UE), de 3,8%, in timp ce media UE s-a situat la 1,4%, arata date publicate de Eurostat.

Polonia, cu 3,5% a consemnat a doua mare rata de crestere in primul trimestru, fata de aceeasi perioada din 2013, urmata de Ungaria, cu 3,2%, si Marea Britanie, cu 3,1%. Cele mai mari rate de contractie a fost consemnate in Cipru, de 4,1%, Estonia, de 1,5%, si Grecia, de 1,1%.

Dintre cele 28 de state membre UE, 15 au consemnat o evolutie anuala pozitiva a PIB in primul trimestru, sase au raportat contractie, in timp ce Danemarca, Irlanda, Croatia, Luxemburg, Malta, Slovenia si Suedia nu au transmis date catre Eurostat.

In zona euro, PIB a avansat cu 0,9%. Germania, cea mai mare economie din zona euro a inregistrat un avans de 2,3% fata de acelasi trimestru al anului precedent, in timp ce Franta, a doua ca marime, a crescut cu 0,8%. In Italia, PIB a scazut cu 0,5%, iar in Spania a avansat cu 0,6%, scrie Mediafax.

Raportat la trimestrul al patrulea, Romania a inregistrat in primele trei luni ale anului o rata de crestere a PIB de 0,1%, inferioara mediei UE de 0,3%. Polonia si Ungaria, cu rate de 1,1%, urmate de Marea Britanie si Germania cu cate 0,8% au consemnat cele mai mari cresteri din UE raportate la perioada similara a anului trecut. Cele mai puternice scaderi au fost raportate de Olanda, de 1,4%, Estonia, de 1,2%, Cipru si Portugalia, ambele cu rate de contractie de 0,7%.

Citeste si:
Romanii emigreaza masiv in ciuda majorarilor salariale! Cum se explica
Salariile romanilor au...

De asemenea, economia Italiei s-a contractat in primul trimestru si comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, cu 0,1%, in timp ce Spania a obtinut un avans de 0,4%. In randul statelor UE, 12 au avut o evolutie pozitiva fata de primul trimestru din 2013, in sase PIB a scazut, in timp ce in Franta si Cehia a stagnat, iar Danemarca, Irlanda, Croatia, Luxemburg, Malta, Slovenia, Suedia si Grecia nu au transmis date. In zona euro, PIB a urcat cu 0,2% in primul trimestru, fata de acelasi interval din 2013.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Min. Muncii explica de unde vor veni banii pentru cresterea pensiilor
Setari Cookie-uri