"Sper ca de la 1 august electricitatea sa nu mai fie un factor destabilizator al pretului produselor pe piata exportului", a afirmat Nita.Marii consumatori de electricitate, precum Alro Slatina sau AlcelorMittal Galati, s-au tot plans in ultimii ani de pretul prea mare al energiei electrice si in special de ajutorul de stat acordat de guvern producatorilor de energie din surse regenerabile.

Potrivit unui proiect de hotarare de guvern, marii consumatori de energie electrica vor plati doar 15-60% din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin legislatie, ajutorul de stat avand ca scop evitarea riscului ca aceste companii sa isi piarda competitivitatea din cauza sprijinului acordat energiei din surse regenerabile.

"In functie de energo intensivitatea intreprinderilor prevazute la alin. (2), beneficiarii vor plati urmatoarele procente din numarul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii: 15% in cazul unei electro intensitati mai mari de 20%, 40% in cazul unei electro intensitati de 10-20% si 60% in cazul unei electro intensitati de 5-10%", se arata in proiect.

Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani si se va aplica dupa primirea avizului Comisiei Europene.Prin sistemul certificatelor verzi Guvernul sprijina productia de energie din surse regenerabile. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Citeste si:

Mai departe, producatorii vand certificatele verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

Cresterea costurilor cu energia electrica ca urmare a sistemului de sprijin al energiei regenerabile prin certificate verzi are impact semnificativ asupra preturilor produselor industriale si, implicit, asupra competitivitatii industriei energointensive, scrie Mediafax.

Industria energointensiva din Romania asigura circa 20% din consumul de energie. In acelasi timp este cel mai mare generator de locuri de munca, la nivelul anului 2012 asigurand direct aproximativ 760.000 locuri de munca si indirect circa 1,5 milioane.