Mina de petrol de la Sarata-Monteoru, aflata in proprietatea grupului Petrom-OMV, are o productie de 5 tone de titei pe zi, reprezentand 0,04% din totalul Romaniei, fiind singura mina de acest fel din Europa si a doua din lume.

Mina de petrol este una dintre atractiile din comuna Sarata-Monteoru, alaturi de statiunea balneoclimaterica, strandul cu apa sarata, dar si cultura Monteoru. Situata in partea de sud-est a Subcarpatilor Curburii, intre Dealurile Istritei, mina a fost inaugurata in perioada interbelica, devenind prima de acest fel din Europa.

Extragerea petrolului se face prin galerii subterane, sapate la o adancime de 240 – 320 de metri, iar accesul se face prin cele doua lifturi, sau „colivii”, cum le numesc angajatii, in care nu pot intra mai mult de patru persoane. Cu toate ca petrolul a fost observat in aceasta zona inca din 1840, aplicarea sistemului prin galerii a inceput in anul 1925.

Singura mina de petrol din Europa produce 5 tone de titei pe zi in Romania

Productia de petrol de la mina Sarata-Monteoru se ridica in 1870 la 5,120 de tone, o cantitate care reprezenta la acea data 44% din productia totala a Romaniei. Astazi, productia zilnica este aproximativ aceeasi, insa reprezinta 0,04% din totalul Romaniei, de 87.000 barili pe zi. Productia a crescut in ultimul an, dupa ce sondele au fost curatate.

Revista „Moniteur du Petrole Roumain”, care avea o aparitie lunara, nota in 1938 ca in urma saparii unor noi sonde in 1932, productia a ajuns pana la 20 de tone pe zi, insa a scazut din cauza faptului ca s-a ajuns cu exploatarea intr-o regiune aproape seaca, dar si a reducerii activitatii, saparea galeriilor fiind intrerupta o perioada. Extragerea petrolului se face prin sonde, folosind aerul comprimat, fiind folosit un tub de doi toli in interiorul caruia se afla un tub de un tol. Astfel, aerul este pompat prin tubul mai mic, iar titeiul iese prin spatiul circular dintre cele doua tuburi.

Citeste si:
Pretul petrolului a explodat dupa atacul cu drone asupra rafinariilor
Trump, dupa atacul asupra...

Reguli pentru angajatii de la mina de petrol

La mina Sarata-Monteoru lucreaza 11 angajati, care se supun unor reguli stricte. Acestia nu au voie sa bea apa sau sa manance in subteran si nici nu pot lua obiecte proprii, fiind interzisa intrebuintarea explozibilelor. De altfel, sursele de lumina instalate in subteran sunt izolate cu aer comprimat.

Grupul petrolier austriac Petrom OMV produce 40% din necesarul de petrol, gaze si energie al Romaniei. In prezent, compania are 80.000 de angajati, dintre care 20.000 de angajati directi si contribuie la bugetul de stat cu circa 2,3 miliarde de euro. Petrom OMV detine 785 de statii de alimentare in Romania, Bulgaria, Serbia si Moldova.

Citeste si:
Seful OMV se asteapta la incetinirea cererii globale de titei
Seful OMV se asteapta la...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Vor creste preturile la benzina dupa atacurile din Arabia Saudita?