Reducerea CAS: motiv de cearta intre Basescu si Ponta

Consultarile dintre Traian Basescu si Victor Ponta pe tema CAS nu s-au finalizat cu o concluzie, potrivit unor surse oficiale. Mai mult, premierul a declarat ca s-a certat cu presedintele in timpul discutiilor.

"Premierul a prezentat argumentele Guvernului pentru mentinerea contributiilor de asigurari sociale la un nivel scazut si in urmatorii ani, iar presedintele si-a expus retinerile legate de sustenabilitatea masurii. Cei doi nu au ajuns la un numitor comun, este asteptata acum decizia presedintelui", au declarat sursele.

Presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta si ministrul de Finanta, Ioana Petrescu, s-au reunit, luni, la Palatul Cotroceni, pentru a discuta pe tema legii privind reducerea CAS. Consultarile au inceput la ora 16.00 si au durat aproximativ jumatate de ora.

Consultarile sefului statului cu Guvernul au avut loc pe legea pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, proiect care se refera de reducere a CAS la angajator cu 5%, de la 1 octombrie, informeaza Mediafax.

Din partea Executivului, la discutii au participat premierul Victor Ponta si ministrul de Finante, Ioana Petrescu. Alaturi de presedintele Basescu, la intalnire au fost prezenti consilierii Bogdan Dragoi, Bogdan Oprea si Claudiu Dinu. Guvernul a aprobat in luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat si Camera Deputatilor.

Citeste si:
Băsescu: Trump, pe cale să îşi facă ţara praf şi pulbere
Băsescu: Trump, pe cale să...

Presedintele Traian Basescu a declarat, saptamana trecuta, ca vrea sa promulge reducerea CAS si ca va avea si o consultare cu FMI pe acest subiect, dar a precizat ca, daca solutiile Guvernului pentru acoperirea deficitului nu vor fi credibile, atunci va fi obligat sa retrimita legea in Parlament. El a aratat ca a primit la promulgarea legea privind diminuarea CAS si ca are semne de intrebare privind oportunitatea masurii, precizand ca in aceste conditii invita Guvernul la consultari, potrivit articolului 85 din Constitutie. Miercuri seara, premierul afirma ca Guvernul nu are ce cauta la Cotroceni, iar despre reducerea CAS nu are ce discuta presedintele cu Executivul, deoarece proiectul de lege care reduce contributiile de asigurari sociale este votat de Parlament, astfel ca Basescu fie promulga actul, fie il retrimite in Parlament.

Daca vrea sa se consulte cu mine pe tema reducerii CAS, nu se consulta cu persoana potrivita

"Daca vrea sa aiba un dialog cu mine, sigur, ma voi duce, m-am mai dus si cu alte ocazii, nu ca m-ar fi ascultat prea mult, dar macar ca sa pastram respectul pentru textele constitutionale si pentru institutii, insa in aceasta situatie concreta daca vrea sa se consulte cu mine pe tema reducerii CAS, nu se consulta cu persoana potrivita, pentru ca nu e o masura a Guvernului, ci una care tocmai a fost adoptata de Parlament, culmea si in unanimitate", a spus Ponta.

El a aratat ca, in aceasta situatie, presedintele fie nu poate decat promulga proiectul de lege sau sa retrimita documentul in Parlament, unde va fi votat din nou in septembrie pentru a fi aplicat din octombrie. "Daca ii este drag de mine si vrea sa ma vada pe la Cotroceni, mie nu mi-e drag de dansul, dar ma duc, insa Guvernul nu are ce cauta la Cotroceni si despre reducerea CAS nu avem ce discuta pentru ca e o lege votata de Parlament. Daca vrea, sa discute cu Parlamentul, dar nu cred ca vrea sa convoace tot Parlamentul la Cotroceni", a adaugat premierul.

Citeste si:
Victor Ponta își anunță retragerea
Victor Ponta își anunță...

Anterior, premierul Ponta a afirmat ca este dispus sa se intalneasca cu presedintele Basescu si chiar "cu teroristii "daca acest lucru este bine pentru tara, dar ca pentru reducerea CAS seful statului trebuie sa se consulte, eventual, cu Parlamentul, nu cu Guvernul, deoarece legea CAS este votata de parlamentari. Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, joi, ca reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator este posibila si va intra in vigoare la 1 octombrie, sustinand ca aceasta masura nu va afecta fondul de salarii si fondul de pensii.

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri