Ponta: Impozitul nu ar trebui sa fie majorat pentru masinile cu motoare mici

Premierul Victor Ponta sustine ca impozitul ar putea sa nu mai fie majorat pentru masinile cu motoare mici, chiar daca taxa anuala este mica. Prim-ministru a aratat ca asta este o masura "de stanga", indicata ca ar fi sustinuta si de liberali, dar ca primarii vor putea majora taxele cu pana la 50%, pentru autonomie locala.

"Discursul asta populist ca sa nu crestem nicio taxa, presedintele de fiecare data vrea sa dam mai mult undeva. Dam mai mult daca avem mai mult. Ideea e urmatoarea: sunt zone in care evident ca vor creste anumite taxe, sunt zone unde scad taxe (...) Si eu am spus, eu fiind de stanga, am vazut ca si liberalii sunt de stanga ca si mine, sa nu se mareasca nicio taxa la masinile cu capacitate cilindrica mica. Asta e o masura de stanga, sa-i lasi pe cei cu masini cu motoare mici, sa nu mareasca taxele. Ideea este insa ca acum taxa anuala este de 15 euro, care este o taxa mica. O lasam asa, e in regula, sunt un guvern de stanga, ma sprijina liberalii care sunt tot de stanga, sa impozitam doar pe cei cu masini cu cilindrele mai mari", a spus Ponta la Romania TV, potrivit Mediafax.

El a aratat insa ca persoanele fizice vor plati impozit ca si o companie daca, de exemplu, au un bloc in care efectueaza diverse operatiuni, urmand sa fie stabilit ce se va intampla cu persoanele fizice autorizate care au sediul social in locuinta. Premierul a mai afirmat insa ca va fi mentinuta ideea ca primarii sa aiba posibilitatea sa majoreze impozitele cu pana la 50%, fata de doar maximum 20% in prezent, pentru o mai mare autonomie locala. El a precizat in acelasi timp ca, astfel, Guvernul va putea aloca mai putini bani autoritatilor locale din cotele defalcate din TVA.

Potrivit proiectului noului Cod Fiscal, persoanele fizice care detin cladiri cu o alta destinatie decat cea de locuinta vor plati un impozit reprezentand pana la 2% din valoarea impozabila, iar impozitul pe masini va fi majorat semnificativ, de doua ori si jumatate in cazul autoturismelor cu motorizari de pana la 1.600 centimetri cubi, pentru motoare maimari impozitul urmand insa sa scada. Impozitele si taxele locale vor fi indexate in continuare o data la trei ani in functie de inflatie, dar nu de catre Guvern, ca in prezent, ci direct de primarii, si vor putea fi majorate in fiecare an cu pana la 50% fata de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale. Sambata, Ministerul Finantelor a anuntat ca a retras, la solicitarea premierului Ponta, proiectele Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala, pentru ca acestea sa fie analizate in cadrul Guvernului inainte de inceperea dezbaterii publice.

Tinte: crestere economica si limitarea extinderii poverii fiscale

"In urma solicitarii prim-ministrului Victor Ponta, Ministerul Finantelor Publice a retras pe de site-ul ministerului proiectele Codului Fiscal si al celui de Procedura Fiscala, pentru ca acestea sa fie analizate in cadrul Guvernului inainte de inceperea dezbaterii publice. Intentia Guvernului este de a initia o dezbatere publica deschisa si transparenta cu privire la modificarile necesare Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala, insa dorim, in acelasi timp, si adoptarea de masuri care sa contribuie la continuarea cresterii economice si la limitarea extinderii poverii fiscale", a transmis ministerul, sambata. Finantele mai arata ca, in prezent, una dintre prioritatile Guvernului este de a limita evaziunea fiscala, inclusiv prin modificari ale Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala, dar c modalitatea in care se vor concretiza aceste intentii, dupa discutii cu specialisti si societatea civila, va fi decisa de Guvern si va fi supusa consultarii publice inainte de aprobarea de catre Parlament.

Citeste si:
Firea: Ar fi fost lipsă de respect faţă de votanţi să ne aliem cu...
Firea: Ar fi fost lipsă de...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Propunerile care vor fi asumate de Guvern vor fi dezbatute si asumate, impreuna cu bugetul pentru anul viitor, de catre Parlament, mai arata ministerul. Conform proiectului noului Cod Fiscal, persoanele fizice care detin cladiri cu o alta destinatie decat cea de locuinta vor plati un impozit reprezentand pana la 2% din valoarea impozabila, iar impozitul pe masini va fi majorat semnificativ, de doua ori si jumatate in cazul autoturismelor cu motorizari de pana la 1.600 centimetri cubi. Documentul stabileste ca persoanele fizice, care in prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, vor fi obligate sa achite pentru cladirile nerezidentiale un impozit cuprins intre 0,25 si 1,5% din valoarea calculata de catre un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabila, daca nu exista un raport de evaluare.

Astfel, persoanele fizice vor fi taxate similar firmelor care detin astfel de cladiri. Modificari sunt indicate si la impozitul pe terenul din intravilan, unde suma de plata creste proportional cu rangul si zona localitatii, ajungandu-se la cresteri de la 10.353 lei/hectar la 83.000 lei/hectar. Pentru proprietarii de masini, impozitul va creste de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi in cazul autoturismelor cu motoare de pana la 1.600 cm3 inclusiv si de la 18 lei la 30 lei/200 cmc pentru masinile cu o capacitate cilindrica cuprinsa intre 1.601 cmc si 2.000 cmc inclusiv.

Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrica intre 2.001 cmc si 2.600 cmc inclusiv, impozitul va scadea insa, de la 72 lei la 60 lei/200 cmc, scaderea continuand si pentru masini cu motoare mai mari. Majorari de impozit vor fi efectuate si pentru masini de marfa, motociclete, barci cu motor, scutere de apa. Acelasi document releva ca impozitele si taxele locale vor fi indexate in continuare o data la trei ani in functie de inflatie, dar nu de catre Guvern, ca in prezent, ci direct de primarii, si vor putea fi majorate in fiecare an cu pana la 50% fata de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale.

Legislatia actuala stabileste ca impozitele si taxele locale sunt indexate o data la trei ani prin hotarare de guvern, in functie de rata inflatiei calculata de la ultima indexare, iar administratia locala poate majora suma de plata printr-o cota aditionala, dar nu mai mult de 20% fata de nivelul stabilit de Guvern. Proiectul noului Cod Fiscal prevede insa ca indexarea in functie de inflatie o data la trei ani va fi efectuata in viitor de catre consiliile locale, nu de Guvern, si ca impozitele si taxele locale vor putea fi majorate, anual, cu "maximum 50%" fata de nivelul stabilit, in functie de conditiile specifice zonei.

Citeste si:
PRO România și ALDE fuzionează
PRO România și ALDE fuzionează

La sfarsitul anului trecut, Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International, prin scrisoarea de intentie, ca nivelul taxelor pe proprietate impuse persoanelor fizice vor putea fi majorate "la latitudinea" autoritatilor locale, pentru a reduce astfel riscul acumularii de arierate si inregistrarii unui deficit la nivel teritorial. Modificarile rezulta din proiectul de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Guvern. Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca a primit la promulgarea legea privind diminuarea contributiilor de asigurari sociale si ca are semne de intrebare privind oportunitatea masurii, spunand ca este de parere ca Guvernul are ca tinta acoperirea deficitului rezultat prin micsorarea CAS prin cresterea taxei pe proprietate de 2-3 ori.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri