Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, afirma ca nu i-a dat lui Traian Basescu studiile privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru ca nu sunt publice, dar a precizat, totodata, ca FMI le-a avut in urma cu o luna, iar in privinta MTO nu putea raspunde "in 5 minute, pe picior", la Cotroceni.

Pseudo-lectia de economie de la Cotroceni: acesti roubinisti care ne conduc

"Nu i-am dat studiile. Nu sunt publice. Insa, FMI le-a avut inainte cu o luna", a spus Ioana Petrescu la Antena 3, intrebata de ce nu i-a prezentat lui Traian Basescu studiile privind impactul reducerii CAS si daca i le-a transmis intre timp.

Ea a explicat, potrivit Mediafax, ca a evitat sa abordeze discutia despre MTO (Medium-Term budgetary Objective, obiectivul bugetar pe termen mediu) intrucat sunt intrebari la care nu putea sa raspunda "in cinci minute, pe picior, undeva la Cotroceni".

Ministrul Finantelor recunoaste ca ar putea fi nevoie de alte masuri compensatorii pentru a se incadra in tinta de deficit pentru anul viitor, dar sustine ca "acel deficit" este calculat pe un potential, iar datele nu sunt inca disponibile.

Citeste si:
Ioana Petrescu, vicepresedinte al BEI
Ioana Petrescu, propusa de...

"Nu pot sa spun acum cum se va face bugetul pe 2015", a adaugat Petrescu.

Ea a aratat ca proiectia veniturilor bugetare pentru anul viitor se va face pe baza veniturilor realizate in 2014, atunci cand vor fi cunoscuti mai multi indicatori, printre care si inflatia din acest an.

"Diferenta va trebui acoperita, intr-adevar, pe baza unor masuri care vor fi decise atunci", a continuat Petrescu.

Ea a mai precizat ca nu a fost deranjata de intrebarile privind studiile sale, aratand ca a depasit momentul in care simtea nevoia sa dovedeasca ce a invatat acolo.

Citeste si:
Pranz cu Ioana Petrescu: Cum sa ti se ceara scaderea TVA in piscina
Pranz cu Ioana Petrescu: Cum...

Presedintele Traian Basescu a intrebat-o, luni, in consultarile de la Cotroceni, pe Ioana Petrescu unde a terminat studiile, precizand ca se astepta de la aceasta la argumente gen Roubini, un economist care a terminat Harvardul, la fel ca si ea.

"Doamna ministru, se colecteaza suplimentar, din cresterea economica, atat? Dar banuiesc ca ati observat ca Germania, Franta, Italia, au intrat in declin si asta ne va afecta, a spus Basescu.

Replica Ioanei Petrescu a venit imediat: "Un motiv in plus sa relaxam fiscal si sa incurajam firmele sa angajeze si sa investeaza mai mult", a spus aceasta, vizibil emotionata. "Doamna, am zis ca... Unde ati zis ca ati terminat? La Harvard, la Oxford?", i s-a adresat Basescu.
"La Harvard", a raspuns Petrescu. "Roubini, economist de Harvard. Ma asteptam la argumente de genul lui", i-a spus presedintele ministrului de Finante.

Presedintele Basescu i-a mai spus ministrului Finantelor ca argumentele acesteia in favoarea reducerii CAS sunt cele pe care le aduce orice parlamentar care nu stie despre ce este vorba.

Citeste si:
Fostul ministru de Finante, la sefia Consiliului de ajutoare de stat
Fostul ministru de Finante a...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
CE avertizeaza Romania cu privire la o posibila abatere bugetara