Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, afirma ca nu i-a dat lui Traian Basescu studiile privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru ca nu sunt publice, dar a precizat, totodata, ca FMI le-a avut in urma cu o luna, iar in privinta MTO nu putea raspunde "in 5 minute, pe picior", la Cotroceni.

Pseudo-lectia de economie de la Cotroceni: acesti roubinisti care ne conduc

"Nu i-am dat studiile. Nu sunt publice. Insa, FMI le-a avut inainte cu o luna", a spus Ioana Petrescu la Antena 3, intrebata de ce nu i-a prezentat lui Traian Basescu studiile privind impactul reducerii CAS si daca i le-a transmis intre timp.

Ea a explicat, potrivit Mediafax, ca a evitat sa abordeze discutia despre MTO (Medium-Term budgetary Objective, obiectivul bugetar pe termen mediu) intrucat sunt intrebari la care nu putea sa raspunda "in cinci minute, pe picior, undeva la Cotroceni".

Ministrul Finantelor recunoaste ca ar putea fi nevoie de alte masuri compensatorii pentru a se incadra in tinta de deficit pentru anul viitor, dar sustine ca "acel deficit" este calculat pe un potential, iar datele nu sunt inca disponibile.

"Nu pot sa spun acum cum se va face bugetul pe 2015", a adaugat Petrescu.

Ea a aratat ca proiectia veniturilor bugetare pentru anul viitor se va face pe baza veniturilor realizate in 2014, atunci cand vor fi cunoscuti mai multi indicatori, printre care si inflatia din acest an.

"Diferenta va trebui acoperita, intr-adevar, pe baza unor masuri care vor fi decise atunci", a continuat Petrescu.

Ea a mai precizat ca nu a fost deranjata de intrebarile privind studiile sale, aratand ca a depasit momentul in care simtea nevoia sa dovedeasca ce a invatat acolo.

Presedintele Traian Basescu a intrebat-o, luni, in consultarile de la Cotroceni, pe Ioana Petrescu unde a terminat studiile, precizand ca se astepta de la aceasta la argumente gen Roubini, un economist care a terminat Harvardul, la fel ca si ea.

"Doamna ministru, se colecteaza suplimentar, din cresterea economica, atat? Dar banuiesc ca ati observat ca Germania, Franta, Italia, au intrat in declin si asta ne va afecta, a spus Basescu.

Replica Ioanei Petrescu a venit imediat: "Un motiv in plus sa relaxam fiscal si sa incurajam firmele sa angajeze si sa investeaza mai mult", a spus aceasta, vizibil emotionata. "Doamna, am zis ca... Unde ati zis ca ati terminat? La Harvard, la Oxford?", i s-a adresat Basescu.
"La Harvard", a raspuns Petrescu. "Roubini, economist de Harvard. Ma asteptam la argumente de genul lui", i-a spus presedintele ministrului de Finante.

Presedintele Basescu i-a mai spus ministrului Finantelor ca argumentele acesteia in favoarea reducerii CAS sunt cele pe care le aduce orice parlamentar care nu stie despre ce este vorba.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri