"Nu s-a discutat, cel putin in ultimii doi ani de cand particip eu la discutiile cu Fondul Monetar International", a spus Voinea. Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Dorel Sandesc a declarat luni ca au fost discutii globale pentru o eventuala crestere a contributiei pentru asigurarile de sanatate pana la 14%, precizand ca acesta nu este un obiectiv sau o masura stabilita de Guvern, iar pana acum nu exista o decizie in acest sens, potrivit Mediafax.

"A fost o discutie privind analiza sistemului de sanatate. Nu este un obiectiv sau o masura stabilita de Guvern. Au fost discutii globale. Nu avem o discutie sau decizii la nivel interministerial. Este doar o discutie in perspectiva si merita facuta, dupa parerea mea", a spus secretarul de stat, Dorel Sandesc a adaugat ca discutia din Guvern privind reducerea CAS a venit si pe fondul unei "frici de noi taxe".

Intrebat care a fost pozitia FMI, secretarul de stat a raspuns: "Nu s-au opus, chiar au apreciat, considerand ca este justificata." "Am vazut sondaje in care oamenii pun pe primul loc sanatatea, fiind de acord sa plateasca mai mult. Discutia e necesara si am discutat inclusiv cu FMI. Este o dezbatere pe care vrem sa o avem. Parerea mea e ca ar trebui revenit la nivelul anterior, pentru ca aceasta contributie este la nivel standard in UE, 13,5-14 la suta", a mai spus Sandesc.

Citeste si:

Secretarul de stat a precizat ca la discutiile cu oficialii FMI au participat si reprezentanti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ai Agentiei Nationale a Medicamentului si ai Ministerului de Finante.

Ministrul Sanatatii a declarat insa ca nu vor fi majorate contributiile la sanatate nici in acest an si nici in anii urmatori, iar o asemenea dezbatere nu a avut loc in Guvern, precizand ca in 2010 au existat propuneri privind posibile majorari, dar au ramas la stadiul de discutii.

"Ministerul Sanatatii nu a discutat cu Fondul Monetar International si nici cu alte organisme internationale o eventuala crestere a contributiilor la Sanatate. De asemenea, nu a avut loc o asemenea dezbatere nici in Guvernul Romaniei. Stiu ca acum 4 ani, in anul 2010, au existat propuneri privind posibile majorari, dar ramase la stadiul de discutii. Subliniez faptul ca nu vor fi majorate contributiile la Sanatate", a spus ministrul Nicolae Banicioiu.