Guvernul a initiat o analiza a sistemului de contributii sociale prin care se urmareste identificarea unor potentiale baze de calcul, cu precadere pentru contributia de sanatate (CASS), in vederea limitarii scutirilor la plata contributiei de sanatate pentru anumite activitati independente.

In urma acestei analize, "intr-o prima etapa" a fost realizata largirea bazei de impozitare si limitarea scutirii pentru veniturile din chirii si din arenda, se arata in Programul National de Reforma, transmis de Guvern la Bruxelles. Documentul completeaza Programul de convergenta inaintat oficialilor de la Bruxelles.

Analiza a fost initiata, conform documentului, de catre Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala in ultima parte a anului trecut, avand ca termen de finalizare trimestrul I al acestui an. "In vederea imbunatatirii sistemului de contributii sociale, a fost demarata o analiza cuprinzatoare prin care se urmareste identificarea unor potentiale baze de calcul a contributiilor sociale, cu precadere pentru contributia de sanatate, in vederea limitarii scutirilor la plata contributiei de sanatate pentru anumite activitati independente; intr-o prima etapa, s-a realizat largirea bazei de impozitare si limitarea scutirii pentru veniturile din chirii si din arenda, prin OUG nr. 88/20 septembrie 2013", se arata in materialul guvernamental redactat in luna aprilie a acestui an.

Realizarea unei astfel de analize cuprinzatoare a sistemului de contributii sociale este prezentata ca avand drept scop imbunatatirea colectarii, largirea bazei de contributie si limitarea scutirilor. "In cadrul acestei masuri, se va urmari identificarea unor potentiale baze de calcul a contributiilor sociale, cu precadere pentru contributia de sanatate, in vederea limitarii scutirilor la plata contributiei de sanatate pentru anumite activitati independente, evaluarea impactului fiscal cu privire la posibilitatea efectuarii de modificari asupra cotelor de contributii sociale, efectuarea unei analize structurale a impactului fiscal asupra diferitelor baze de calcul a contributiilor sociale", conform documentului.

In noul Program de convergenta, elaborat de Guvern pentru perioada 2014-2017 si transmis Comisiei Europene, la capitolul privind elementele consolidarii politicii fiscal-bugetare fixate de Executiv pe termen mediu, pe partea de venituri, este prezentata si "implementarea unui nou sistem al contributiilor sociale obligatorii, prin extinderea bazei de calcul a acestora asupra tuturor veniturilor realizate de persoanele fizice care desfasoara activitati independente, indiferent daca acestea mai realizeaza sau nu si alte venituri".

In program, Guvernul arata, de asemenea ca, pentru a stimula mediul de afaceri si a reduce fiscalitatea muncii, un obiectiv central este de reducere a cotei contributiilor sociale, intr-o maniera neutra din punct de vedere bugetar. "In acest sens, se va incerca implementarea, in a doua jumatate a acestui an, a unei reduceri semnificative a acestei cote", arata Guvernul, adaugand ca, in acest scop, va fi efectuat un studiu de fezabilitate ce va fi discutat cu toti cei implicati, iar concluziile studiului vor fi convenite cu Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala.

Miercuri, premierul Victor Ponta a afirmat ca ideea potrivit careia persoanele fizice autorizate ar urma sa plateasca CAS este "o poveste care apare o data pe an" si ca documentul transmis catre FMI si care face referire la acest lucru este "scrisoarea catre FMI de acum un an, care stabileste o strategie pentru 2017, pentru integrarea in euro". "Nu se modifica nicio taxa privind persoanele fizice autorizate si, dupa cum v-am mai spus, singura modificare in ceea ce priveste fiscalitatea este cea referitoare la reducerea contributiilor de asigurari sociale", a spus premierul. Ponta a precizat ca o astfel de masura privind plata CAS de catre persoanele fizice autorizate nu va fi aplicata nici anul acesta si nici anul viitor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri