15 August 2014

Datele PIB la 6 luni: scaderea trimestriala puternica a surprins piata. Analistii nu isi explica de unde a aparut contractia



Produsul intern brut (PIB) a suferit o contractie semnificativa in trimestrul 2, acesta fiind in termeni reali cu 1% mai mic decat in primele trei luni din an. Analistii chestionati de WALL-STREET.RO sunt derutati de aceasta "contractie stranie" si nu isi explica de unde ar fi putut aparea declinul. Anual, PIB a crescut totusi cu 1,2%, pe serie bruta.

PIB la semestru creste semnificativ, dar evolutia trimestriala este foarte slaba

Conform primelor estimari ale INS, PIB a scazut in trimestrul II 2014 fata de trimestrul precedent, cu 1% (date ajustate sezonier), dar a crescut cu 1,2% (pe serie bruta) fata de trimestrul similar din 2013, respectiv cu 1,4% pe seria ajustata sezonier. Totodata, PIB a crescut in semestrul I 2014, comparativ cu S1 2013, cu 2,4% pe serie bruta si cu 2,6% pe serie ajustata sezonier.

INS va publica informatii mai detaliate cu privire la evolutia PIB in trimestrul II in 3 septembrie, cand vom afla si sectoarele care au contribuit cel mai mult la cresterea semestriala. Analistii se asteptau la o incetinire a PIB in termeni anuali, avand in vedere ca evolutia agriculturii a fost destul de slaba si tinand cont de efectul de baza, insa nu anticipau o scadere atat de pronuntate in termeni trimestriali.

Este o contractie stranie, intrucat datele lunare indicau mai degraba o accelerare. Imi este foarte greu sa dau vina doar pe agricultura, chiar daca datele sunt slabe in aceasta zona - Vlad Muscalu, economistul sef al ING Bank

Si Mihai Patrulescu, economist senior in cadrul UniCredit Tiriac Bank, considera cifrele trimestriale "o mare surpriza". "Fondurile structurale au inregistrat o decelerare importanta in T2, dar nu s-a reflectat pe partea de oferta, unde datele cu frecventa lunara aratau bine", a subliniat economistul UniCredit.


Mai putine investitii straine in S1

Investitiile straine directe au scazut cu 10,3% in primele sase luni ale anului, comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 1,19 miliarde euro. Romania a atras in luna iunie investitii de 101 milioane euro, al doilea cel mai mic nivel din 2014, dupa februarie, cand s-au plasat la 36 milioane euro.


Productia industriala a crescut puternic

Productia industriala a crescut in primele sase luni ale anului cu 9,1% ca serie bruta, in urma cresterii industriei prelucratoare cu 10,7%, in timp ce productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au scazut cu 1,9%, respectiv cu 1,7%. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+15,1%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+9,6%), industria bunurilor de uz curent (+6,8%) si industria bunurilor intermediare (+5,9%), a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).


Inflatia: alimentele s-au ieftinit, dar au crescut tarifele serviciilor

Preturile de consum au scazut cu nesemnificativ in iulie (0,05%), in conditiile in care preturile marfurilor alimentare s-au diminuat cu 0,3%, la produsele nealimentare a fost consemnata o stabilizare, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%. Astfel, inflatia anuala a urcat la 0,95%, potrivit INS. Inflatia anuala a urcat astfel in iulie de la 0,66%, consemnat in luna anterioara, si aproape a atins nivelul din luna mai (0,94%), in conditiile in care in aprilie a fost inregistrat cel mai ridicat nivel din acest an, de 1,21%, pe fondul bazei foarte reduse din luna aprilie 2013, cand preturile de consum au urcat cu doar 0,11%. Cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (august 2013 - iulie 2014) fata de precedentele 12 luni (august 2012 - iulie 2013), determinata pe baza IPC, este 1,5%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 1,4%.

In luna iulie, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au scazut 0,3%, tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au ramas relativ stabile.


Deficit de 878 mil. euro in contul curent al balantei de plati

Contul curent al balantei de plati a inregistrat in primul semestru un deficit de 878 milioane euro, fata de un excedent de 123 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul majorarii deficitului consemnat de balanta veniturilor cu aproape 1,28 miliarde euro. Deficitul balantei veniturilor s-a adancit astfel de la 1,69 miliarde euro la 2,97 miliarde euro, balanta comerciala a trecut de la un deficit de 215 milioane euro la un excedent de 193 milioane euro, in timp ce transferurile curente au inregistrat o scadere a excedentului de la 2,03 miliarde euro la 1,9 miliarde euro, potrivit datelor BNR.


Deficitul comercial a crescut cu peste 13% in semestrul I

Exporturile si importurile au crescut cu 7,6%, respectiv cu 8%, in semestrul I, exporturile depasind 25,5 miliarde de euro, in timp ce importurile au atins valoarea de 28,3 miliarde de euro, iar deficitul comercial s-a majorat cu 13,3%, ajungand la 2,8 miliarde de euro, potrivit datelor INS. Comparativ cu semestrul I 2013, exporturile au crescut cu 9,5% la valori exprimate in lei (7,6% la valori exprimate in euro), iar importurile s-au majorat cu 9,9%, la valori exprimate in lei (8% la valori exprimate in euro).


Afacerile din retail sunt in crestere la semestru

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, excluzand cel cu autovehicule si motociclete, a crescut cu 8,6% in primul semestru, ca serie bruta, sustinut de vanzarile de produse nealimentare, care au avansat cu 12,6%, produse alimentare, bauturi si tutun (+7,7%) si de comertul cu carburanti (+2,7%). Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cifra de afaceri pentru comertul cu amanuntul a crescut cu 8,2% fata de primele sase luni din 2013, datorita cresterii vanzarilor de produse nealimentare (+12,3%), vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+7,3%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+3,8%), se arata intr-un comunicat al INS.




Citeste si