Alinierea la tintele asumate de Romania pin compactul fiscal va frana partial cresterea economica de anul viitor, a declarat Fritz Mostboeck, Head of Research in cadrul Erste Group, in cadrul unui interviu acordat wall-street.ro. Prognoza bancii vizeaza o crestere economica moderata pentru 2015, de putin peste 3%, iar aceasta crestere moderata se va mentine o lunga perioada de timp.

Compactul fiscal include cerinta ca bugetul national sa fie echilibrat sau chiar pe surplus, conditie care va fi indeplinita daca deficitul structural nu va depasi 0,5% din PIB. Tinand cont ca impactul bugetar al reducerii CAS cu 5% se va resimti puternic anul viitor, Guvernul va fi nevoit sa opereze noi ajustari pentru a respecta tintele europene.

Mostboeck considera ca Romania a facut "o treaba destul de buna pana acum", reusind sa isi ajusteze deficitul in jurul criteriilor de la Maastricht. "Singura problema este cresterea economica moderata si cred ca asta va dura pentru o lunga perioada de timp, intrucat problemele fundamentale scoase la iveala de criza nu au fost rezolvate".

Nu cred ca sistemul fiscal din Romania este o mare problema pentru investitori - Fritz Mostboeck, Head of Group Research Erste

Intrebat de ce investitiile straine directe sunt la un nivel foarte redus in Romania, Mostboeck a precizat ca actualul context macroeconomic global nu este inca intr-o forma buna. Investitorii sunt inca precauti in ceea ce priveste investitiile si asta afecteaza si Romania.

Economiile din ECE au crescut in criza mai mult decat cele din Vest

Analistii Erste au evaluat cresterea PIB per capita in tarile din Europa Centrala si de Est pe parcursul ultimilor 6 ani (2008-2013). Concluzia a fost ca regiunea - cu unele exceptii - a generat crestere economica, in comparatie cu economiile puternice din vestul Europei, unde cresterea cumulata in ultimii 6 ani a fost modesta sau chiar negativa.

Spre exemplu, Romania a inregistrat o crestere a PIB per capita in perioada 2008-2013 de 5,6%, Bulgaria (4,1%), Slovacia (11,1%), Serbia (3,8%), in timp ce Polonia este campioana regiunii, cu un avans cumulat de 20,2%. Ungaria, pe de alta parte, a suferit o contractie de 4% in aceasta perioada, Slovenia (-6,4%), iar Croatia (-10,2%).

Pe de alta parte, in Europa Occidentala, Franta a crescut cumulat in ultimii 6 ani doar 0,7%, economia Italiei s-a contactat cu 8,6%, cea a Spaniei cu 5,8%, Marea Britanie (-1,3%), Irlanda (-7,6%). Suedia este liderul Occidentului, cu o crestere cumulata a PIB per capita de 6,1%, in timp ce economia Germaniei a avansat cu 4,9%, iar cea a Belgiei cu 2,3%.

In opinia analistului Erste, principalii piloni pe care se bazeaza aceasta crestere in ECE sunt:

  • un nivel salarial viabil
  • productivitatea in crestere
  • un sistem fiscal rezonabil
  • asezarea geografica favorabila
  • grad scazut de indatorare
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri