Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management, a comentat pe blogul sau clasarea mentionand ca Romania a facut pasi mari inainte, insa chiar si asa crede tara noastra inca mai are mult pana sa devina chiar mai competitiva la nivel global.

“Romania a inregistrat progrese pe mai multe fronturi si nu este o mare surpriza pentru noi sa vedem ca tara a evoluat din punctul de vedere al competitivitatii globale. Romania a rezistat crizei datoriilor suverane care a lovit Zona Euro cu cativa ani in urma, precum si mai recentelor tensiuni dintre Ucraina, Rusia si Occident”, a declarat Mark Mobius.

Desi cifrele de crestere din al doilea trimestru 2014 au fost usor mai scazute, la 1,4%, cresterea economica din Romania a depasit-o pe cea a UE la distanta mare, spune Mobius. Cererea interna a sustinut acest puseu de crestere, iar o majorare a salariului minim in luna ianuarie a jucat un rol in stimularea consumului.

Citeste si:

“Cred ca indeplinirea cerintelor Fondului Monetar International (FMI) de catre Romania in ultimii ani a fost benefica si a adus stabilitate finantelor publice. Vedem, de asemenea, unele evolutii pozitive in Romania in general; rata somajului si ratele dobanzilor sunt in prezent la niveluri scazute, iar venitul disponibil este in crestere. Acestea fiind spuse, progresul a fost lent, iar consumul local a fost foarte scazut din 2008 si abia acum incepe sa-si revina”, mai afirma reprezentantul Franklin Templeton.

Foto: Shutterstock / Piata Universitatii