Romania se plaseaza pe locul 63 din 103 tari, ultima pozitie in UE, intr-un clasament al competitivitatii privind pregatirea si atragerea de profesionisti de top si dezvoltarea talentului pe piata fortei de munca, devansata, printre altele, de Bulgaria, Kazahstan, Liban sau Azerbaijan, potrivit Mediafax.

Competitivitatea Romaniei pentru forta de munca de valoare a fost evaluata in functie de aproximativ 70 de criterii privind mediul de afaceri si reglementarea, deschiderea economiei fata de strainatate, imigranti si minoritati, educatie, protectie sociala, calitatea vietii, sanatate, productivitate, prezenta profesionistior cu inalta pregatire si inovare, potrivit unui raport realizat de scoala de business Insead, Human Capital Leadership Institute din Singapore si Adecco.

Romania reuseste sa se plaseze pe primul loc in lume in ceea ce priveste accesul femeilor la piata fortei de munca si este pe locul doi in lume in privinta infiintarii unei afaceri cu actionariat strain.

Pe de alta parte, taxele trag Romania in jos in ceea ce priveste competitivitatea fortei de munca. Astfel, Romania este pe penultimul loc in lume la capitolul amploarea si efectul taxarii asupra angajatilor.

Totodata, Romania nu este prea atractiva pentru profesionistii din strainatate, ocupand locul 91 din 103 tari. Elvetia ocupa primul loc si se impune la toate categoriile fata de celelalte economii dezvoltate, urmata de Singapore, Danemarca, Suedia, Luxemburg, Olanda, Marea Britanie, Finlanda, Statele Unite si Islanda. Germania, cea mai mare economie europeana, se gaseste pe locul 16, iar Franta pe 20.

In Europa Centrala si de Est, cea mai bine plasata este Austria, pe locul 14, urmata de Cehia (22), Estonia (23), Slovenia (25), Muntenegru (26), Slovacia (27), Letonia (30), Polonia (32), Lituania (39), Ungaria (40), Bulgaria (43), Croatia (45), Rusia (51), Macedonia (52), Romania (63), Ucraina (66) si Republica Moldova (68).

Raportul Global Talent Competitiveness Index (GTCI), aflat la prima editie, a fost realizat de scoala de business Insead, Human Capital Leadership Institute din Singapore si Adecco.

Indicele competitivitatii in ceea ce priveste atragerea de forta de munca si manageri de top, fie pregatiti pe plan local, fie adusi din strainatate, ia in calcul productivitatea muncii, relatia dintre productivitate si recompensa financiara, inovare, antreprenoriat si nivelul de trai, inclusiv capacitatea unei piete de a pastra angajatii cei mai valorosi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri