Europa se afla in pragul unei recesiuni care ar putea avea ca efect scaderea preturilor si a salariilor, in timp ce Statele Unite ar putea sa profite de deflatie, in conditiile in care cresterea ofertei de petrol si gaze reduce costul energiei si impinge economia spre crestere, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.

"Deflatia rea slabeste cresterea. Deflatia buna sustine cresterea", a aratat intr-un raport Nancy Lazar, co-fondator si partener la compania Cornerstone Macro.

Stirea este o veste buna pentru investitorii americani. Miliardarul Paul Tudor Jones, unul dintre cei mai de succes manageri de fonduri, a afirmat pe 20 octombrie ca actiunile americane vor avea performante mai bune decat actiunile de pe alte piete, pana la sfarsitul anului, potrivit unor persoane care l-au auzit vorbind la conferinta Robin Hood Investors din New York, la care publicul nu a avut acces.

Un alt manager de fonduri, David Tepper, care conduce Appaloosa Management, cu active de 20 de miliarde de dolari, a afirmat o zi mai tarziu, la aceeasi conferinta, ca investitorii ar trebui sa inceapa sa parieze impotriva euro, potrivit unor surse.

Indicele american Standard&Poor’s 500 a crescut cu 6,3% in acest an, in timp ce Stoxx Europe 600 a scazut cu 0,3%. De la inceputul acestui an, euro s-a depreciat cu 7,8% fata de dolar.

Titlurile Trezoreriei SUA au inregistrat in acest an o crestere de 5,3%, comparativ cu 7,6% in cazul obligatiunilor germane si 15% in cazul celor elene, potrivit Bloomberg World Bond Indexes.

"Statele Unite au cele mai bune carti, in timp ce Europa are carti proaste", a spus Jamie Dimon, director general al JPMorgan Chase, la un eveniment organizat saptamana trecuta de Urban Land Institute in New York.

Deflatia are o reputatie proasta.

Rezerva Federala urmeaza sa anunte in aceasta saptamana incheierea programuluiu de achizitii de obligatiuni, in timp ce Banca Centrala Europeana a lansat astfel de achizitii pentru a sustine inflatia care se afla la un nivel extrem de scazut, dupa s-a exprimat presedintele institutiei, Mario Draghi.

"Deflatia are o reputatie proasta. A fost asociata cu Marea Depresiune din anii '30 si, mai recent, cu stagnarea din Japonia", a spus Michael Bordo, profesor de economie la Rutgers University, in New Brunswick, New Jersey.

Potrivit cercetarilor acestuia, statele pot prospera si atunci cand are loc o scadere pe scara mare a preturilor bunurilor si serviciilor
Bordo a explicat ca ceea ce conteaza este ce determina tendinta deflationista. Daca este o deficienta a cererii, asa cum spun numerosti analisti ca este cazul in zona euro, atunci sunt probleme. Daca este vorba de cresterea ofertei, cum este cazul ofertei de petrol si gaze din SUA, atunci este un factor pozitiv.

Deflatia domina parti ale Europei, in special in vestul Europei.

Pana acum, nici in SUA, nici in zona euro nu a avut loc o scadere puternica a preturilor. Statele Unite au inregistrat in august o inflatie de 1,5%. In zona euro, preturile au urcat in septembrie cu 0,3%, cel mai scazut ritm din aproape cinci ani, cu mult sub tinta BCE de aproape 2%.

"Deflatia domina parti ale Europei, in special in vestul Europei", a declarat Laurent Freixe, directorul operatiunilor grupului in regiunea respectiva.

Europa este mai predispusa la "deflatia rea" decat SUA, din cauza cresterii economice slabe, a somajului ridicat si a datoriilor neperformante.

Economia zonei euro a stagnat in trimestrul al doilea, in timp ce somajul era in august de 11,5%, aproape de maximul de 12% atins in 2013. Acesti factori exercita presiuni de scadere a salariilor.

Scaderea preturilor si a salariilor face mai dificila rambursarea datoriilor. Din 2007, dintre economiile mari, numai Statele Unite si Germania au redus ponderea datoriei publice si private in PIB, potrivit datelor McKinsey Global Institute.

Zona euro se afla intr-un loc diferit fata de SUA. Riscul este sa intre intr-o spirala de reducere a salariilor, in timp ce datoriile, in termeni reali, sa creasca", a spus Marchel Alexandrovici, analist pentru zona Europa la Jefferies International, in Londra.

Salariile din SUA ar putea creste odata cu reducerea somajului, considera Mark Zandi, economist sef la Moody’s Analytics, in West Chester, Pennsylvania.

Potrivit unui indice calculat de Moody’s, care a folosit date ale ADP Research Institute, salariile din SUA au urcat cu 4,1% in ultimul an, dupa ajustarea la inflatie.

Rata somajului din SUA era in septembrie de 5,9%, fata de un maxim de 10% atins in octombrie 2009 si aproape de un nivel optim de 5,2%-5,5% luat in considerare de majoritatea oficialilor Rezervei Federale.

Americanii profita de costul scazut al energiei. In prezent, pretul mediu al unui galon de benzina din SUA este cu 17% sub un maxim atins in aprilie, potrivit datelor AAA, cea mai mare organizatie a automobilistilor din SUA.

Economia americana, cea mai mare din lume, este mai bine plasata decat Europa sa suporte deflatia, considera Huw Pill, economist sef la Goldman Sachs Group in Londra.

In zona euro, cererea este mai scazuta decat in SUA, nivelul datoriilor este mai ridicat, iar structura economiei mai putin flexibila. Din acest motiv, exista un risc mai mare ca deflatia sa aiba un efect negativ, a explicat Pill, fost oficial al BCE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri