Astfel, aprobarea reducerii Ratei Reglementate a Rentabilitatii ar micsora profitabilitatea viitoare a distribuitorilor de energie electrica cu circa 12,5%.

Aceste modificari afecteaza in mod special unele dintre companiile din portofoliul Fondului, cum ar fi: Electrica Distributie Muntenia Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Transilvania Nord, EON Moldova Distributie, ENEL Distributie Banat, ENEL Distributie Dobrogea si ENEL Distributie Muntenia.

Modificarile in domeniu alunga investitorii

Fondul Proprietatea este ingrijorat in mod deosebit de faptul ca schimbarile constante ale cadrului de reglementare fac mediul de afaceri instabil si imprevizibil, impiedicand astfel companiile sa isi asume programe de investitii in contextul in care rata de rentabilitate a capitalului necesar devine nesigura. Mai mult, aceste modificari legislative, fiscale si comerciale neasteptate vor alunga investitorii, care nu vor mai fi interesati de furnizarea de capital in cadrul unui mediu de reglementare atat de imprevizibil.

Modificarile propuse vin la mai putin de 4 luni de la listarea Electrica de catre statul roman pe Bursa de Valori la Bucuresti si pe Bursa de Valori de la Londra si au loc dupa introducerea taxei pe infrastructura la scurt timp dupa IPO-urile Nuclearelectrica si Romgaz. Astfel de schimbari negative ar putea pune in pericol succesul oricaror listari sau privatizari ale intreprinderilor de stat din Romania pe Bursa de Valori Bucuresti.