"Acest deficit raspunde dorintei de a arata rigurozitate bugetara si capacitate de atingere a obiectivelor asumate prin tratatul fiscal, inclusiv 1% deficit structural. Pe de alta parte, bugetul nu pune o presiune prea mare pe cheltuieli", a declarat Victor Ponta.

Guvernul a convenit cu troica financiara un deficit bugetar de 1,83% din PIB, pe cash, cu toate ca surse din Guvern au declarat anterior ca deficitul agreat va fi de 1,4%.

Bugetul prevazut pe 2015 este de 238 miliarde de ron, din care veniturile reprezinta 225 miliarde ron, iar restul de 13 miliarde ron este echivalentul deficitului de 1,83% din PIB. In plus, in cadrul negocierilor dintre Guvern, FMI si CE, s-a estimat o crestere economica egala cu cea din 2014, de 2,5% din PIB.

Citeste si:

In ceea ce priveste alocarile suplimentare pentu cofinantarea proiectelor europene, premierul a precizat ca sunt prevazute sume suplimentare de 19 miliarde lei pentru proiecte europene si 9 miliarde lei pentru autoritati publice locale.

Taxa pe stalp, trunchiata

De asemenea, Victor Ponta a spus din nou ca in noul buget nu sunt prevazute taxe sau impozite suplimentare. "Bugetul se inchide din punctul de vedere al constructiei sale, fara a introduce vreo alta taxa sau impozit. Cota unica de 16% ramane in vigoare. Exista si o taxa care se reduce si anume taxa pe constructii speciale, de la 1,5% la 1%. Bugetul este construit cu venituri rezultate din reducerea acestei taxe, un obiectiv fundamental", a completat prim-ministrul Ponta.

Bugetul include, de asemenea, reducerea contributiei de asigurari sociale cu puncte procentuale si scutirea de impozit a profitului reinvestit. Seful Guvernului a anuntat si scaderea TVA la pachetele all inclusive din turism, de la 24% la 9%, impactul bugetar fiind de 100 milioane de lei.

Bugetul urmeaza sa fie finalizat pana vineri dimineata, dupa care va fi trimis in Parlament, a spus premierul, adaugand ca delegatia va reveni in Romania pentru implementarea acordului, prevazuta pentru sfarsitul lunii ianuarie.