In China nu putem vorbi de un salariu minim la nivel national, ci de salarii diferite pe regiuni. Insa, in cele mai bogate regiuni a Chinei, muncitorii sunt platiti cu cel putin 2,76 dolari pe ora. Poate ca este putin in comparatie cu ce primeste un american sau un neamt, insa pentru chinezul de rand care ajunge sa primeasca acest salariu minim este foarte bine si, avand in vedere costul vietii in China, poate ajunge sa duca o viata decenta.

Daca am transpune acest salariu minim din China in moneda romaneasca, ar insemna circa 1.700 lei pe luna (la 168 de ore lucrate pe luna), cat castigul salarial mediu net in Romania. Sa nu uitam, insa, ca multi chinezi nu muncesc doar 8 ore pe zi, ci pot sa stea in fabrici chiar si 10-12 ore. Un alt aspect important este ca alimentele sunt mai ieftine in China decat in Roamnia, la noi preturile la mancare fiind cel putin la nivelul celor din Uniunea Europeana. O familie de chinezi cu doi adulti platiti cu salariul minim se va descurca mult mai bine decat una de romani platita cu salariul mediu.

De fapt, salariul minim in China a crescut in ultima perioada atat de mult incat ameninta competitivitatea gigantului economic si a dus la o scadere a numarului de locuri de munca disponibile.

Bineinteles, putem lua in calcul faptul ca in Romania salariul minim nu este egal cu salariul efectiv, gratie platii la negru, dar cel putin in teorie chinezii platiti cu salariul minim au ajuns sa traiasca in medie mult mai bine decat muncitorii nostri platiti tot cu salariul minim. Exista totusi regiuni in China unde salariul minim este de numai 1,31 dolari/ora, ceea ce inseamna in moneda romaneasca undeva la 800 lei.

Citeste si:

Salariul minim in Romania a urcat de la 700 de lei, in 2012, la 900 de lei, dupa ce in luna iulie a acestui an a fost operata ultima majorare. De altfel, de la 1 ianuarie 2015 este programata o noua crestere de salariu minim, la 975 lei, iar de la 1 iulie ar putea urca la 1.050 lei.

Multi dintre cei care protejeaza drepturile muncitorilor din China protesteaza ca muncitorul chinez nu isi permite sa cumpere iPhone-ul pe care il asambleaza, insa, dupa cum o sa vedeti in filmul de mai jos, nu toti muncitorii se simt oprimati si fara speranta. De fapt, este chiar invers. Ei isi doresc sa munceasca mai mult si sa castige mai multi bani. Cultura chineza pune pret pe binele colectiv, in detrimentul celui individual, asa ca muncitorii din fabrici isi doresc sa se sacrifice pentru a-si ajuta familia sau pentru a plati pentru educatia copiilor. Sacrificiul de a locui intr-un oras departe de locul natal si munca in fabrici merita de cele mai multe ori, mai ales daca luam in considerare alternativa unei agriculturi de subzistenta in mediul rural.

China este a doua cea mai mare economie a lumii si ameninta sa devina chiar prima in urmatorii 20-30 de ani. Cresterea economica a Chinei a fost ametitoare pentru ani la rand, ceea ce a determinat transformari rapide ale societatii si a atras investitii straine imense. Deng Xiaoping a inceput procesul de transformare a Chinei in 1978, aducand-o pe calea economiei de piata. Procesul a deschis portile companiilor occidentale si a dus la cresterea puternica a cererii de forta de munca in mediul urban.

Sursa foto: chinese women, Shutterstock