Salariul minim este subiectul unei eterne dezbateri intre economisti la nivel global. Pe de-o parte sunt cei care sustin ca majorarea salariului minim determina angajatorii sa reduca din posturi, ceea ce inseamna ca muncitorii necalificati vor fi cei mai afectati, iar in cealalta tabara sunt economistii care incurajeaza cresterile de salariu minim, afirmand ca nu ar trebui sa afecteze perspectivele din piata muncii.

Surprinzator, FMI se plaseaza - cel putin in cazul Chinei - in prima tabara. Recent, un consultant renumit din cadrul FMI si fost economist in cadrul Federal Reserve, Prakash Loungani, a subliniat ca o crestere cu 10% a salariului minim in China a dus la o scadere cu 1% a numarului de locuri de munca. El atrage atentia ca aceasta corelatie, publicata acum intr-un raport FMI, ar trebui sa ingrijoreze economiile emergente si sa le faca constiente de faptul ca incercarea de a ridica standardele de viata prin cresterea salariului minim lezeaza competitivitatea si economia in ansamblu.

Tine corelatia salariu minim - numar de locuri de munca si in Romania?

Economistii chestionati de wall-street.ro considera ca in Romania nu putem vorbi acum de o corelatie intre cresterea salariului minim si reducerea numarului de locuri de munca disponibile si nici relatia intre salariul minim si somaj nu este bine definita. Totusi, este cert ca salariul minim afecteaza competitivitatea.

Citeste si:

"Probabil ca ne apropiem de un prag la care cresterile de salariu minim vor afecta competitivitatea Romaniei. Nu stiu cat de mult mai putem apasa pe aceasta pedala a salariului minim", a declarat pentru wall-street.ro Ionut Dumitru (foto), economistul sef al Raiffeisen Bank. In China, pe de alta parte, salariul minim era atuul competitivitatii si de aceea o crestere puternica a salariului are un efect pe masura asupra competitivitatii si a numarului de locuri de munca puse la bataie de firme. Romania nu se bazeaza doar pe atuul salariilor mici.

Si economistul Dan Armeanu puncteaza faptul ca aceasta corelatie devine importanta doar atunci cand salariul minim devine semnificativ, asa cum se intampla acum in China. In Romania, pentru a fi reprezentativa o astfel de corelatie ar trebui ca salariul minim sa urce la 1.300-1.500 lei. "Din cercetarile pe care le-am facut, am observat ca in Romania nu exista nici macar o relatie de cauzalitate intre salariul minim si somajul in randul tinerilor".

In Romania, salariul minim nu este echivalentul salariului efectiv, pentru ca se face evaziune - Dan Armeanu, profesor de economie

Salariul minim in Romania a urcat de la 700 de lei, in 2012, la 900 de lei, dupa ce in luna iulie a acestui an a fost operata ultima majorare. De altfel, de la 1 ianuarie 2015 este programata o noua crestere de salariu minim, la 975 lei, iar de la 1 iulie ar putea urca la 1.050 lei.

Sursa foto: chinese women, Shutterstock