In luna ianuarie a anului trecut, Curtea Constitutionala a Germaniei a inaintat catre CEJ un dosar privind constitutionalitatea programului nelimitat de achizitii de obligatiuni al Bancii Centrale Europene, dupa ce a ajuns la concluzia ca programul depaseste mandatul bancii. Euro a atins miercuri un minim al ultimilor noua ani, de 1,1728 dolari pe unitate, fiind in scadere cu 0,3% si sub nivelul de 1,1747 dolari pe unitate, la care moneda unica a fost tranzactionata pentru prima oara in sistemele Reuters, pe 4 ianuarie 1999, potrivit Mediafax.

Opinia CEJ era considerata ca un posibil obstacol pentru programul BCE de suplimentare a lichiditatilor, destinat stimularii economiei zonei euro, un anunt al bancii pe aceasta tema fiind asteptat saptamana viitoare. "Riscul ca programul sa fie considerat ilegal a fost inlaturat, ceea ce mareste asteptarile ca BCE poate decide lansarea relaxarii cantitativea, la sedinta din 22 ianuarie", a declarat Michael Sneyd, analist la BNP Paribas in Londra.

Banca Mondiala a redus marti estimarea privind cresterea economiei mondiale in 2015 si 2016, la 3%, respectiv 3,3%, din cauza perspectivelor dezamagitoare din zona euro, Japonia si unele economii emergente importante, care anuleaza efectul pretului mai mic al petrolului.