Datoria publica si deficitul au devenit in anii de dupa izbucnirea crizei financiare unele dintre cele mai folosite cuvinte in stiri, publicul larg devenind astfel mult mai expus unor termeni ce pana nu cu mult timp in urma se aflau doar in vocabularul economistilor. CNN a realizat un clip video “relaxat” in care explica pe intelesul tutor ce presupun mai exact cele doua expresii.

In cazul prezentat, deficitul reprezinta suma de bani pe care Guvernul trebuie o imprumute intr-un an. Deficitul este practic diferenta dintre veniturile si cheltuielile statului. Acesta este uneori urmat de un alt termen, ca de exemplu deficitul bugetar sau deficitul comercial. Deficitul este cuvantul opus surplusului, sau al excedentului.

De cealalta parte, datoria publica (uneori denumita si datoria suverana) reprezinta totalul banilor imprumutati de Guvern de-a lungul anilor. Tarile imprumuta bani prin intermediul titlurilor si obligatiunilor de stat. De obicei obligatiunile statelor in curs de dezvoltare sunt mai riscante, in vreme ce obligatiunile statelor dezvoltate sunt cele mai sigure.

Sursa foto: Shutterstock / broom sweeping

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Deficitul balantei comerciale a ajuns la 10 MILIARDE de euro