Datoria publica si deficitul au devenit in anii de dupa izbucnirea crizei financiare unele dintre cele mai folosite cuvinte in stiri, publicul larg devenind astfel mult mai expus unor termeni ce pana nu cu mult timp in urma se aflau doar in vocabularul economistilor. CNN a realizat un clip video “relaxat” in care explica pe intelesul tutor ce presupun mai exact cele doua expresii.

In cazul prezentat, deficitul reprezinta suma de bani pe care Guvernul trebuie o imprumute intr-un an. Deficitul este practic diferenta dintre veniturile si cheltuielile statului. Acesta este uneori urmat de un alt termen, ca de exemplu deficitul bugetar sau deficitul comercial. Deficitul este cuvantul opus surplusului, sau al excedentului.

De cealalta parte, datoria publica (uneori denumita si datoria suverana) reprezinta totalul banilor imprumutati de Guvern de-a lungul anilor. Tarile imprumuta bani prin intermediul titlurilor si obligatiunilor de stat. De obicei obligatiunile statelor in curs de dezvoltare sunt mai riscante, in vreme ce obligatiunile statelor dezvoltate sunt cele mai sigure.

Sursa foto: Shutterstock / broom sweeping

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri