Deficitul bugetar este mentinut sub 3% din PIB, cursul leului este relativ stabil, iar agentiile de rating ne vad cu ochi buni, INCA. La ce ne folosesc toate acestea? La NIMIC, in lipsa unor masuri structurale care sa indrepte economia in directia corecta. Economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu, a explicat, in cadrul emisiunii “Profesionistii in Banking”, care sunt riscurile la care este expusa economia romaneasca si cum o percep investitorii.

Deficitul bugetar in Romania este o datorie transgenerationala, facuta pentru consum, nu pentru a construi un viitor mai bun copiilor nostri care vor fi obligati sa plateasca aceasta datorie. In ceea ce priveste stabilitatea cursului de schimb, aceasta este mentinuta artificial de Banca Nationla a Romaniei, cu beneficii pe inflatie, dar efecte nefaste pentru exportatori. In plus, cand va aparea corectia inevitabila (avand in vedere ca de cativa ani deprecierea leului este sub diferentualui de inflatie), datoria publica va exploda, fiind preponderent in valuta, sustine economistul ING.

Totodata, ratingul de tara este mentinut, deocamdata, data fiind viteza greoaie de reactie a agentiilor de rating si faptul ca indicatorii luati in calcul de acestea (nivelul datoriei si al cheltuielilor cu dobanzile in PIB) arata inca bine in Romania.
“Daca ne uitam la ce spune piata, ne imprumutam deja mai scump decat o tara care nu este in “investment grade””, a explicat Dascalu. Asta inseamna ca investitorii ne trateaza deja ca pe o tara cu ratingul mai scazut decat cel anuntat de agentiile de evaluare financiara.

Mai mult, in eventualitatea unei recesiuni in Europa, Romania va fi printre primele tari din regiune cu calificativul redus, din cauza deficitelor ridicate, a punctat Ciprian Dascalu.

In cadrul emisiunii, el a vorbit si depre perspectivele economiei Romanesti (pentru care vede o crestere de 2,7% in 2019, fata de 5,5% estimarea Guvernului), riscurile deficitelor ridicate (mai ales deficitul de cont curent care este foarte slab finantat) dar si perspectivele de curs si inflatie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri