Bulgaria, Romania, Ungaria si Grecia, propun, la nivelul Uniunii Europene, un proiect de conectare a retelelor nationale de gaze naturale, denumit Aegean Baltic Corridor si pentru care vor solicita finantarea din partea Comisiei Europene.

"Ne preocupa in mod deosebit diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, astfel sa ridicam gradul de siguranta energetica zonala. In acest context, Romania, Bulgaria, Grecia si posibil Ungaria vor forma in cadrul grupului la nivel inalt un sub-grup responsabil de constructia Coridorului Vertical (proiectul Aegean Baltic Corridor - n.r.) care sa asigure inter-conectarea in domeniul gazelor naturale a acestor state", a declarat intr-un comunicat Andrei Gerea, ministrul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, conform Mediafax.

Gerea a participat luni la Sofia, Bulgaria, la o reuniune pe tema inter-conectarii regionale in domeniul gazelor naturale, la care au mai fost prezenti si Maros Sefcovic, vice-presedinte al Comisiei Europene, Miguel Arias Canete, comisar pentru Energie si Activitati Impotriva Schimbarilor Climatice, precum si delegati din tari central si est europene. Proiectul Aegean Baltic Corridor ar avea rolul de interconecta sistemele de transport al gazelor naturale din Grecia, Romania, Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria, cu scopul de a creste securitatea alimentarii cu gaze naturale in Europa centrala si de Est.

Consens cu privire la reteaua regionala de gaze

La initiativa ministrului bulgar al energiei, reprezentantii Bulgariei, Romaniei, Ungariei si ai Greciei au analizat oportunitatea si disponibilitatea celor patru state membre de a constitui un subgrup de lucru destinat promovarii Coridorului Vertical (proiectul Aegean Baltic Corridor), cu intentia declarata de a fi abordat la nivel regional si de a fi propus spre finantare Comisiei Europene. Cu exceptia Ungariei, care si-a exprimat acordul de principiu cu privire la aderarea la Subgrupul de lucru, urmand ca decizia finala sa fie comunicata ulterior, sefii delegatiilor au fost de acord cu crearea acestui organism, o prima reuniune urmand sa aiba loc la Sofia, la jumatatea lunii martie.

Temele aflate pe agenda intalnirii au vizat perspectivele de aprovizionare regionala cu gaze naturale, precum si solutiile pe termen scurt in ceea ce priveste inter-conectarea, potrivit comunicatului Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri. "Romania are un set de prioritati de dezvoltare a infrastructurii de alimentare cu gaz care vizeaza completarea legaturilor lipsa cu statele vecine", a adaugat Gerea in comunicat.

Citeste si:
Top 5 județe din România cu cele mai mari oferte de salarii
Top 5 județe din România cu...

Reuniunea s-a finalizat cu o declaratie comuna a reprezentantilor Austriei, Bulgariei, Croatiei, Greciei, Ungariei, Italiei, Romaniei, Sloveniei, Slovaciei si ai Comisiei Europene prin care s-a anuntat crearea grupului la nivel inalt CESEC, al carui obiectiv este stabilirea unei foi de parcurs privind infrastructura de gaze ca prioritate regionala. Scopul il reprezinta consolidarea securitatii energetice prin asigurarea accesului la cel putin trei surse de gaz pentru fiecare stat din regiune, se mai spune in comunicat.

Reteaua de gaze a Romaniei este in prezent concetata cu cea a Ungariei si a Republicii Moldova, dar niciuna nu ii asigura un grad prea ridicat de independenta fata de importurile de gaze din Federatia Rusa, intrucat din Ungaria se importa gaze, iar in Republica Moldova ar urma sa se exporte. Comisia Europeana a alocat, in anii trecuti, fonduri si pentru conectarea sistemului de gaze cu cel din Bulgaria, dar aceasta legatura nu a fost inca realizata. Romania isi asigura din productia proprie cea mai mare parte a consumului de gaze naturale, dar importa si din Federatia Rusa. Guvernul apreciaza ca Romania nu va mai avea nevoie de importuri de gaze dupa 2020, cand spera sa inceapa productia in Marea Neagra, dar momentul inceperii extractiei depinde de operatorii concesiunilor.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri