"De unde sunt fondurile pe care bancile le mobilizeaza pentru a finanta bugetul? Raspunsul este legat de cine face economisire, sectorul care are un excedent pe o capacitate neta de finantare este cel al gospodariilor populatiei, pentru ca cel al administratiilor locale si companiilor au deficite. Ceea ce inseamna practic ca populatia este finantatorul ultim al statului, al bugetului, in contextul in care bancile, care sunt finantatorul direct, nu lucreaza cu bani proprii, ci cu depozite ale persoanelor fizice", a declarat miercuri Dumitru la o conferinta pe tema stabilitatii financiare la BNR, potrivit Mediafax.

El a aratat ca populatia este contributoare in sistemul bancar cu depozite de aproape 130 miliarde de lei, in sectorul de asigurari de viata sunt rezerve tehnice de 5,9 miliarde lei, in fonduri de pensii populatia are 14,9 miliarde lei, in administrarea activelor 15 miliarde lei si detine direct titluri de stat de 3,2 miliarde lei.

Valoarea titlurilor de stat achizitionate in total, inclusiv prin intermediarii financiari, ajunge la 96,2 miliarde lei. Astfel, bancile au cumparat titluri de stat de 70 miliarde lei, societatile de asigurare 5,4 miliarde lei, fondurile de pensii 9,9 miliarde lei, societatile de administrare a activelor 7,3 miliarde lei, totalizand 93 miliarde lei.

"As spune ca populatia este finantatorul principal indirect al datoriei publice", a punctat Dumitru. El a mentionat ca datoria publica, situata la circa 40% din PIB, este la nivel confortabil in prezent, insa nu ar trebui sa creasca pentru ca ar deveni nesustenabila in raport cu dezvoltarea economica a tarii, chiar daca criteriile de la Maastricht indica un nivel de 60% al datoriei publice in care statele s-ar putea incadra.

Citeste si:

"Datoria publica din Romania este relativ scazuta comparativ cu standardele europene, suntem aproape de 40% din PIB. Dupa toate analizele, ea arata ca suntem intr-o zona sustenabila a datoriei publice, insa daca ne uitam la nivelul nostru de dezvoltare economica versus datoria publica, putem trage concluzia ca datoria publica este cam unde ar trebui sa fie, adica nu prea mai avem mult spatiu de crestere a datoriei publice la nivelul de dezvoltare actual. Pe masura ce PIB/capita creste, activele bancare cresc, se creeaza spatiul pentru absorbtia de datorie publica, dar la nivelul la care suntem in momentul de fata, corelat si cu expunerea fata de stat ca procent din total active unde nivelul este cel mai mare din Europa, cred ca trebuie sa constietizam ca spatiul de crestere a datoriei publice nu prea mai este", a explicat presedintele Consiliului Fiscal.

Dumitru a precizat ca expunerea bancilor fata de stat are deja o importanta sistemica pentru stabilitatea financiara din Romania, luand in calcul evolutia din ultimii ani a expunerilor fata de stat ca procent din total active, de la 3%-4% din biliant la 20%, ponderea cea mai mare din Europa.

"Este cea mai mare constrangere in acest moment pentru cresterea datoriei publice. Orice crestere a datoriei publice de acum inainte este limitata de aceasta realitate a capacitatii de absorbtie destul de reduse a pietei financiare locale, intr-un context in care oricum expunerile sunt deja mari si de natura sistemica", a continuat economistul.

La un nivel de peste 40%, datoria publica poate deveni problematica din cauza lipsei de jucatori institutionali locali care o pot absorbi, acestia fiind preferati pentru ca sunt mai stabili si nu creeaza volatilitate. Alte societati financiare decat bancile se afla intr-un stadiu incipient de dezvoltare si nu au dimensiunea critica de dezvoltare pentru a absorbi sume foarte mari de titluri de stat, potrivit lui Dumitru. "Daca am ajunge la 60% datorie publica din PIB la nivelul de dezvoltare economica actual am avea mari probleme", a conchis presedintele Consiliului Fiscal.

Sursa foto: Pusculita/Shutterstock.com