Taxa pe valoarea adaugata va fi redusa la 9%, din luna iunie, pentrut toate produsele agro-alimentare, inclusiv la bauturi nealcoolicesi la servicii de alimentatii publice, a anuntat premierul Victor Ponta.

Cota standard va fi redusa la 20% din ianuarie. El a precizat ca TVA va fi redusa la toate alimentele, fara diferentieri, pentru o aplicare simplificata, dar si la bauturile nealcoolice si serviciile de alimentatie publica, scrie Mediafax.

Guvernul isi mentine totodata intentia de a reduce cota standard de TVA la 20%, din ianuarie. "Sustinem si reducerea generala a TVA, la 20%, de la 1 ianuarie2016, alaturi de celelalte masuri din Codurile Fiscale", a spus Ponta.

"Nu cumperi carnea cu 9% si o vinzi la restaurant cu 24%. Deci, TVA va fi redusa si la servicii de alimentatie publica", a spus Ponta.

Guvernul isi mentine totodata intentia de a reduce cota standard de TVA la 20%, din ianuarie.
"Sustinem - si avem si puterea - si reducerea generala a TVA, la 20%, de la 1 ianuarie 2016, alaturi de celelalte masuri din Codurile Fiscale", a spus Ponta. El a aratat ca masura poate fi sustinuta deoarece, in primul trimestru al acestui an, incasarile la buget sunt de 5 miliarde lei in plus fata de trimestrul similar de anul trecut.

Alte argumente pentru reducerea anticipata a TVA au fost sustenabilitatea, costul anual fiind estimat la 5 miliarde lei, din care 3,3 miliarde lei au fost deja incasati suplimentar in primul trimestru, faptul ca este usor de administrat printr-o aplicarea generala la toate alimentele si bauturile nealcoolice, precum si la serviciile de alimentatie publica, reducerea evaziunii, cresterea competitiei, ponderea cheltuielilor cu alimente in veniturile populatiei, siguranta alimentara, locurile de munca fiscalizate in agricultura, industria agroalimentara si alimentatia publica.

"Cand TVA de 9% intra in vigoare la 1 iunie, trebuie sa se duca aproape toata in pret", a spus Ponta, care a cerut ministerului Agriculturii si ANAF sa verifice daca diminuarea TVA va fi reflectata in pret. El a precizat ca Guvernul s-a consultat cu Banca Nationala, Fondul Monetar International si Comisia Europeana si ca nu se asteapta la "foarte multe felicitari", dar ca institutiile respective au inteles care este strategia pe termen mediu si lung.

CE: Deficitul bugetar al...
Citeste si: Deficitul bugetar al Romaniei se va inrautati in 2016

Ponta a anuntat recent ca Guvernul intentioneaza sa decida in aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adaugata, urmand sa stabileasca daca va fi diminuata cota standard de TVA, de la 24% la 20%, sau TVA la produse alimentare de baza, de la 24% la 9%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si