Indemnizatiile lunare ale demnitarilor de rang inalt vor fi majorate incepand cu luna august, iar cele mai mari salarii le vor avea presedintele tarii, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prim-ministrul si presedintii celor doua camere ale Parlamentului, a anuntat premierul interimar Gabriel Oprea, precizand ca isi asuma raspunderea pentru aceasta crestere.

Decizia a fost luata dupa ce ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, recent, ca noua Lege a salarizarii unitare in sectorul bugetar, care ar putea fi aplicata de la sfarsitul acestui an, va avea un salariu minim brut de 1.200 lei si un salariu maxim brut de 18 ori mai mare, de peste 21.000 lei, de cel mai mare nivel de remuneratie urmand sa beneficieze presedintele, prim-ministrul, presedintii celor doua Camere parlamentare, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Gabriel Oprea a precizat ca majorarea va fi aplicata pentru 48 de functii de demnitari, dar nu a indicat nivelul la care vor creste indemnizatiile, relateaza Mediafax.

"Salarizarea din sectorul public nu este un act populist, ci o exigenta in conformitate cu statutul actual al Romaniei. Nu ne putem preface ca este normal ca un presedinte de tara eruopeana sa primeasca la final de luna aproximativ 1.500 de euro. Ani de zile salariul presedintelui Romaniei a fost mai mic decat salariul unor functionari de rang secund din alte institutii. Am avut si foarte multi ministri cu remuneratii mai mici decat subordonatii lor. Aceasta anomalie trebuie sa ia sfarsit", a spus Oprea.

El a mai aratat ca salarizarea din justitie este peste media altor institutii publice, iar modul bun in care functioneaza justitia se datoreaza inclusiv remuneratiei procurorilor si judecatorilor, iar majorarea care va fi aplicata in administratie este posibila datorita cresterii economice rezultate din masurile Guvernului.

Oprea a apreciat ca majorarea indemnizatiilor va "taia apetitul" pentru coruptie si ca, pana la finele anului, vor fi majorari de salarii in intregul sector public prin Legea salarizarii unitare, aflate in curs de redactare.

Tot miercuri, intrebat ce parere are despre intentia Guvernului de a mari salariile ministrilor prin ordonanta, presedintele Klaus Iohannis a spus ca i se pare o intentie inteleapta, avand in vedere ca salariul unui demnitar reflecta pozitia acestuia in stat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri