Salariul mediu net a scazut in august cu 1,9% (36 lei) fata de iulie, la 1.813 lei, in timp ce castigul salarial mediu brut s-a situat la 2.515 lei, cel mai mult castigand persoanele care lucreaza in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, cu 4.781 lei net, iar cel mai putin la hoteluri.

Salariile nete au scazut in august in majoritatea activitatilor din sectorul economic, pe fondul acordarii in iulie de premii ocazionale, sume din profitul net si alte fonduri, scaderea fiind determinata si de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte ori ca urmare a concediilor de odihna cand nu se acorda tichete de masa si alte drepturi salariale) ori de angajarea de salariati cu castiguri salariale mici, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

Cel mai mult s-au redus salariile din fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor cu 12,6%, respectiv cu 11,8% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice. Totodata, au scazut cu 6%-9% salariile nete din fabricarea produselor textile, alte activitati extractive, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, alte activitati industriale n.c.a., captarea, tratarea si distributia apei.

Sacderi cuprinse intre 4,5% si 5,5% au fost consemnate in fabricarea echipamentelor electrice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), colectarea si epurarea apelor uzate, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea altor mijloace de transport.

Pe de alta parte, cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost in extractia carbunelui superior si inferior cu 7,6%, respectiv cu 4,6% in extractia minereurilor metalifere. In activitati de editare, transporturi pe apa, activitati de spectacole, culturale si recreative, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport au fost consemnate cresteri salariale intre 1,5% si 3,5%.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, in administratie publica cu 0,5%, iar in invatamant, sanatate si asistenta sociala cu 0,3%. Comparativ cu luna august a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,7%.

Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 109,8%. Comparativ cu iulie, indicele s-a plasat la 98,6%, iar fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 138,1%, cu 2 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in iulie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri