Agentia de rating Standard & Poor's a reconfirma rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung la BBB-, cu perspectiva stabila, potrivit Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Reconfirmarea rating-ului Romaniei se datoreaza asteptarilor pozitive privind cresterea economica in perioada 2015-2018, pentru care Standard & Poor's estimeaza o crestere in medie cu 2,5%, cu o contributie semnificativa din perspectiva cererii interne.

"Agentia apreciaza ca stimularea fiscala pro-ciclica, vizibila mai ales pe fondul reducerii cotei de TVA pentru produsele alimentare si a cresterii salariului minim, va impulsiona cresterea consumului privat, sustinuta de scaderea pretului petrolului, de cresterea veniturilor si a gradului de ocupare a fortei de munca. In acest context, se apreciaza ca recentele masuri fiscale vor sprijini cresterea economica a Romaniei in urmatorii ani", se arata in comunicatul MFP.

Continuarea procesului de consolidare fiscal-bugetara si implementarea restructurarii companiilor de stat, care vor putea contribui la scaderea datoriei guvernamentale nete in perioada urmatoare, ar putea conduce la actiuni de imbunatatire a rating-ului acordat Romaniei de catre Standard & Poor's.

Incotro se indreapta economia?

Citeste si:
Datoria statului creste alarmant! La cat a a ajuns
Datoria guvernamentala creste...

Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 3,4%, urmata de un avans de 3,9% in 2016, potrivit editiei de toamna a raportului World Economic Outlook (WEO) al FMI.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Standard&Poor's: Din 2020, Romania isi va incetini cresterea economica