Productia industriala a crescut la opt luni cu 2,9%, impulsionata de industria prelucratoare

Productia industriala a crescut in primele opt luni cu 2,9%, ca serie bruta, sustinuta de industria prelucratoare, care a consemnat un avans de 3,5%, si de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu un plus de 1,9%, potrivit datelor INS.

In schimb, industria extractiva a scazut cu 9,2%. Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, productia industriala a consemnat o crestere cu 3,2%, datorita avansului industriei prelucratoare (+3,6%) si al productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+2,3%). Industria extractiva a inregistrat o scadere de 8,7%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

In august, productia s-a contractat cu 18,4% fata de iulie, serie bruta, ca efect al scaderii tuturor celor trei sectoare industriale. Astfel, industria prelucratoare a avut un recul de 20,5%, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat s-a redus cu 1,1%, iar industria extractiva cu 0,2%.

Pe serie ajustata, productia a avut o scadere de 0,5%, cu reduceri de 2,3% in industria extractiva si de 0,3% in industria prelucratoare. Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut insa cu 0,6%.

Comparativ cu august 2014, productia industriala (serie bruta) a crescut cu 6%, impulsionata de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+9,3%) si de industria prelucratoare (+7%), insa contrabalansata de scaderea consemnata de industria extractiva (-19,2%). Ca serie ajustata, cresterea productiei industriale a fost de numai 3,6%.

Citeste si:
O firmă românescă produce kituri de lămpi UVC împotriva virusurilor
Compania românescă Blue...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri