Salariul mediu net a crescut in septembrie cu 1,1% (20 lei ) fata de august, la 1.833 lei, cele mai mari castiguri nete inregistrandu-se in extractia petrolului si a gazelor, de 5.895 lei, si cele mai mici in hoteluri si restaurante, de 1.075 lei.

In septembrie, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna august 2015 in majoritatea activitatilor din sectorul economic.

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, pentru "Ziua petrolistului"), sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), scrie Mediafax.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in

  • cu 23,3% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
  • intre 10,5% si 16,5% in activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, transporturi aeriene;
  • intre 3,5% si 7,0% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, alte activitati industriale n.c.a., fabricarea produselor textile, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor din tutun, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor).

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna august de premii ocazionale, sume din profitul net si alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte ori ca urmare a concediilor de odihna cand nu se acorda tichete de masa si alte drepturi salariale), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.

Citeste si:
Salariul mediu net, in scadere fata de luna precedenta
Salariul mediu net la nivelul...

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia carbunelui superior si inferior, cu 9,1%, respectiv cu 7,4% in extractia minereurilor metalifere; cu 2,5-4,5% in telecomunicatii, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, industria metalurgica, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrǎri audio si activitati de editare muzicalǎ; activitati de difuzare si transmitere de programe), alte activitati extractive, fabricarea altor mijloace de transport.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (6,1%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv in administratia publica (0,9%). In sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net a scazut usor in luna septembrie fata de luna august 2015, cu 0,1%.

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,0%.

Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 109,9%. Indicele castigului salarial real a fost de 100,8% pentru luna septembrie 2015 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 139,2%, cu 1,1 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna august 2015.

Citeste si:
Stai departe! Top 5 judete cu cele mai mici salarii in 2020
Stai departe: cinci judete cu...

Sursa foto: bani, shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Lucrările de construcţii nu au ținut cont de Covid-19: urcare de 33% în T1
Setari Cookie-uri