Dezvoltatorii imobiliari din Romania vor livra o suprafata record de proiecte comerciale. Cifra este impresionanta: peste 700.000 de metri patrati de cladiri de birouri si spatii comerciale, iar investitia totala in aceste proiecte este de peste 800 de milioane de euro, conform unui raport al firmei americane de consultanta in domeniul imobiliar JLL.

Investitiile in cladirile de birouri raman cele mai populare printre dezvoltatorii imobiliari si sunt urmate, in topul preferintelor, de proiectele de retail si de proiectele industriale si de logistica. Acest lucru arata faptul ca investitorii au devenit mult mai increzatori in potentialul pietei romanesti de a produce profit.O cerere cu 25% mai mare pentru spatii de birouri in 2016

Dintre IMM-uri, intreprinderile cu 25-60 de angajati au fost cele mai active pe segmentul imobiliar de birouri in primele luni ale anului 2015, iar volumul spatiilor inchiriate de acestea a crescut cu 43%.

Autoritatile locale cresc anul urmator impozitul pe locuinta platit de populatie cu 25%, in timp ce pentru cladirile detinute de persoane fizice si utilizate in activitati economice, precum sedii PFA, firme sau cabinete, majorarea este de pana la 2.500%.

Noul sistem de taxe pentru locuintele personale folosite ca sedii de firme, indiferent daca sunt apartamente sau vile, va genera o crestere cu 25% a cererii de spatii de birouri, conform unui studiu citat de publicatia balkans.com.

Cresterea impozitelor pentru astfel de locuinte ii va determina pe proprietarii lor sa mareasca semnificativ preturile chiriei. Astfel, pentru companii va fi mai putin costisitor sa inchirieze un spatiu intr-o cladire de birouri decat intr-un apartament sau intr-o vila, iar provocarea pentru dezvoltatorii imobiliari va fi aceea de a construi spatii mult mai mici de birouri decat cele de pana in prezent.

Antreprenorii de succes mizeaza pe echilibrul tehnologic

Din ce in ce mai multi antreprenori din domeniul dezvoltarii imobiliare sunt tot mai interesati de noutatile de pe piata pe care activeaza si de oportunitatile pe care le ofera avansul continuu al tehnologiei, insa ne avertizeaza cu privire la riscul aparitiei unor dezechilibre.

Spre exemplu, antreprenorul Liviu Tudor, cel mai mare proprietar roman de cladiri de birouri din Romania, a pledat, in cadrul unui seminar despre digitalizarea sectorului imobiliar comercial, pentru echilibru in abordarea noutatilor tehnologice.

„Daca tehnologia va introduce stres in vietile angajatilor si ale tuturor beneficiarilor de servicii, ne vom indeparta de scopul fundamental al vietii, care este linistea, pacea si fericirea. Tot ce a venit cu stampila de revolutionar in istoria omenirii a avut succes in masura in care fenomenul a fost imbratisat in intregul lui, cu echilibrul necesar. Si tehnologia trebuie luata in doza de echilibru necesara, pentru ca altfel stresul va distruge societatea”, a declarat Liviu Tudor in cadrul seminarului.

Foto: Creative Commons