Alternativa unei emisiuni de obligatiuni corporative, in locul unei finantari bancare clasice, a constituit in ultimii ani principala optiune in ceea ce priveste atragerea de capital pentru marile companii de dezvoltare imobiliara din Romania, precum Globalworth sau NEPI, de exemplu. Ulterior, capitalul atras a fost utilizat, in general, pentru startul unor noi dezvoltari imobiliare sau pentru continuarea celor in desfasurare. Dar, activitatea pe piata de capital constituie si un aspect de marketing si de branding fata de investitori si terte parti, potrivit unu raport al companiei de consultanta imobiliara JLL Romania, pe langa diversificarea surselor de finantare si flexibilitatea oferita de astfel de instrumente financiare.

Companiile NEPI Rockcastle, Globalworth, One United Properties, Impact Developer & Contractor au ales sa isi finanteze dezvoltarile imobiliare si planurile de investitii prin emisiuni de obligatiuni corporative. Astfel, peste un miliard de euro au fost atrasi din vanzarea acestor titluri in ultimele 18 luni.

"Obligatiunile corporative reprezinta o alternativa viabila la imprumuturile bancare de astazi, deoarece conditiile au devenit mai competitive pentru aceste instrumente financiare, in special pentru companiile care se bucura de un rating de credit bun pentru investitii, apreciaza Maxime Otto, associate director, departamentul capital markets, JLL Romania.

Totodata, volatilitatea ratelor de dobanda la creditele bancare incurajeaza un numar din ce in ce mai mare de companii imobiliare sa intre pe piata obligatiunilor corporative, deoarece acestea sunt purtatoare, in principal, de un cupon fix, protejand astfel debitorul impotriva unor evolutii nefavorabile ale ratei dobanzii. Viteza de executie, adancimea pietei de obligatiuni fata de piata bancara locala, structura garantiei, imbunatatirea structurii capitalului si a fluxului de numerar si diversificarea surselor de imprumut sunt principalele avantaje ale acestui tip de finantare, mai spune consultantul JLL Romania.

One United Properties, un dezvoltator imobiliar specializat in proprietati rezidentiale de lux din Bucuresti, a emis in noiembrie anul trecut obligatiuni in valoare de 20 de milioane de euro, prin plasament privat, pe o perioada de patru ani, capital care va fi utilizat pentru a dezvolta proiectele rezidentiale existente si pe cele noi ale companiei.

Victor Capitanu, fondator One United Properties spunea ca "oligatiunile vor imbunatati structura de capital a companiei si vor pune la dispozitie lichiditate pentru noi dezvoltari rezidentiale". Cel mai recent proiect al One United Properties constituie o investitie de 100 de milioane de euro in fosta platforma Automatica, undeva ridica un turn de spatii de birouri si altre trei de apartamente.

De asemenea, Impact Developer&Contractor, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari rezidentiali din Romania, a vandut obligatiuni negarantate in valoare de 30 milioane euro prin BVB. Compania are doreste sa utilizeze banii pentru dezvoltarea a doua noi proiecte rezidentiale in Bucuresti, in zonele Floreasca si Domenii, pe langa continuarea proiectului Greenfield din Baneasa.

Dar, cele mai mari emisiuni de obligatiuni corporative au fost realizate de catre Globalworth, firma de investitii imobiliare controlata de Ioannis Papalekas, si NEPI Rockcastle, doi dintre cei mai mari investitori imobiliari din Romania, arata JLL Romania.

Globalworth a atras 550 de milioane de euro dintr-o emisiune de obligatiuni corporative, admise la tranzactionare atat la Bursa de Valori din Irlanda cat si cea din Bucuresti. In 2017, Globalworth a investit 695 miliooane de euro, in principal in expansiunea din Polonia, dar si in achizitii in Romania. In prezent, suprafata construita detinuta de Globalworth este de 791.000mp, din care 548.400 mp sunt spatii office, inclusiv cladirile office detinute in ansambluri mixte.

La randul sau, NEPI Rockcastle, proprietar de centre comerciale in opt dintre tarile din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania, a derulat anul trecut o emisiune de obligatiuni negarantate de 500 de milioane de euro, la o dobanda fixa de 1,75% si cu maturitate in 2024.

"Desi piata de obligatiuni corporative este in Romania la inceput, exista probabilitatea ca piata sa continue sa se extinda si sa se dezvolte, deoarece tot mai multe companii indeplinesc criteriile investitorilor. In acelasi timp, din ce in ce mai multi investitori sunt atrasi de randamentele ajustate la risc ale unui astfel de instrument, in special in contextul perspectivelor macroeconomice pozitive din Romania", conchide reprezentantul JLL Romania.

Sursa foto: Team Oktopus / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri