Cererea interna, propulsata de majorarile de salarii in sectorul bugetar, dar si de reducerile de taxe, va duce cresterea economica in 2016 spre 4%, sustine economistul Dan Armeanu, care are o prognoza in linie cu estimarea Guvernului cu privire la avansul PIB, de 4,1%.

"Consumul va continua ritmul ascendent datorita majorarilor de salarii in sectorul bugetar peste 10% (25% in unitatile sanitare, 15% pentru cadrele didactice si 10% in domeniul public, cu exceptia primelor doua categorii ) si de pensii (5%), precum si de cresterea numarului de salariati (+2,2%), reducerilor de taxe din 2015 si din 2016 (in special reducerea TVA la alimente si cota generala de TVA) si pe fondul nivelului redus al inflatiei", a declarat pentru wall-street.ro Dan Armeanu.

Economistul, care este in acelasi timp si membru ASF, pariaza ca investitiile private vor inregistra un trend crescator anul viitor, cu o crestere in jur de 6,0%, influentate de scaderea dobanzilor, scutirea impozitarii profitului reinvestit, dar si de procesul amplu de relaxare fiscala implementat prin noul Cod fiscal si masurile fiscale anterioare (reducerea CAS la angajator cu 5pp in octombrie 2014).

In schimb, pentru investiile publice in proiectul de buget se prevede o crestere in termeni nominali cu 11,8%, ca urmare a efectului de baza. "Daca tinem cont de o absorbtie mai slaba de fonduri UE (fiind o perioada de inceput pentru un nou exercitiu financiar), cat si de necesitatea reorientarii fondurilor publice destinate investitiilor catre alte zone in scopul incadrarii in limita deficitului bugetar, acestea in anul urmator cel mai probabil vor scadea", este de parere economistul.

In ceea ce priveste exporturile, Armeanu sustine ca si in 2016 contributia exportului net la cresterea economica va fi negativa, de pana intr-un punct procentual, din cauza cresterii mai rapide a importurilor, sustinute de avansul cererii interne. "Spre jumatatea anului 2016 vom asista si la inchiderea output gap-ului, iar cresterea accelerata a cererii interne va conduce economia peste nivelul ei potential", concluzioneaza Dan Armeanu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri