Dan Armeanu, ASF: Noul sistem de pensii ocupationale poate fi atat un stimulent financiar pentru angajati cat si un factor de retentie

Parlamentul a aprobat ieri proiectul de lege cu privire la pensiile ocupationale, care transpune Directiva UE 2016/2341, IORP II in legislatia nationala. Vicepresedintele ASF al sectorului sistemului de pensii private, Dan Armeanu, apreciaza in acest sens ca noul sistem de pensii va "consolida relatia dintre angajat si angajator", in contextul in care "poate fi atat un stimulent financiar cat si un factor de retentie"

"Transpunerea Directivei UE in legislatia nationala contribuie la diversificarea universului pensiilor facultative, pe baza de acumulare, cu componenta ocupationala. Astfel, ne aliniem la practica europeana cu privire la fondurile de pensii ocupationale si introducem un element nou menit sa consolideze relatia dintre angajat - angajator, materializat printr-o schema de pensii ocupationale propusa de acei angajatori care dispun de capacitatea financiara necesara, in beneficiul propriilor angajati", spune Dan Armeanu (foto).

El adauga ca in timp ce fondurile de pensii facultative de la Pilonul III, sunt axate in special pe componenta individuala de retail, fondurile de pensii ocupationale de la Pilonul IV, se bazeaza pe componenta corporate, fiind constituite la initiativa angajatorului. Acesta achita contributiile pentru toti angajatii sai si reprezinta interesele angajatilor in relatia cu administratorul, care infiinteaza si administreaza fondul de pensii ocupationale.

"In cadrul procesului de transpunere a directivei s-a avut in vedere adaptarea la modul de functionare a sistemului de pensii private in Romania, prin constituirea unui fond, cu evidentierea contributiilor in conturi individuale, astfel incat sa primeze siguranta activelor fondului, prin separarea acestora atat de patrimoniul angajatorului cat si de cel al administratorului si mentinerea acestora la un depozitar. Activitatea administratorilor si a fondurilor de pensii ocupationale va fi supravegheata de catre ASF", arata Dan Armeanu.

In opinia sa, prevederile legii privind pensiile ocupationale permit o flexibilitate ridicata a conditiilor schemei de pensii, astfel incat angajatorii, in calitate de platitori de contributii sa poata decide cu privire la tipul de contributii pe care le propun, definite sau definite cu garantii, la cuantumul contributiei, care poate varia in functie de criterii precum vechimea, functia detinuta si drepturile salariale.

Citeste si:
Armeanu, ASF: Pensiile private ale românilor sunt în siguranţă
Armeanu, ASF: Pensiile...

Suplimentar fata de angajator, si angajatii pot contribui la acelasi fond de pensii ocupationale pentru o crestere mai accentuata a valorii activului personal si implicit a cuantumului viitoarei pensii.

Mecanismul de evidenta pe baza conturilor individuale ofera o anumita mobilitate, nu numai cu privire la posibilitatea de transfer a activului personal de la un fond de pensii ocupationale la un alt fond, in cazul schimbarii angajatorului, ci si transferul la un fond de pensii facultative si permite totodata pastrarea activelor la mai multe fonduri, cu posibilitatea de cumulare la momentul deschiderii dreptului la pensie.

In vederea eficientizarii activitatii de administrare din punct de vedere al costurilor, pot contribui la acelasi fond mai multi angajatori, in cazul in care accepta conditiile prospectului, cat si alte persoane care exercita activitati independente.

"Toate aceste prevederi sunt menite a spori atractivitatea fondurilor de pensii ocupationale, atat pentru angajatori cat si pentru angajati, a impulsiona prin conditiile flexibile constituirea unei scheme de pensii ocupationale in beneficiul angajatilor, in calitate de viitori pensionari. Faptul, ca un angajator contribuie la un fond de pensii ocupationale pentru salariatii sai, poate fi atat un stimulent cat si un factor de retentie, putand in anumite cazuri regla in favoarea angajatorului raportul dintre cerere si oferta pe piata muncii", mai spune Dan Armeanu.

Citeste si:
Cum ar putea fi redusa "povara" pensiilor speciale
Cum ar putea fi redusa...

Astfel, "pensiile ocupationale pot reprezenta un adevarat punct de referinta in relatia dintre angajat si angajator si un criteriu de selectie al angajatorului, in special in conditiile in care forta de munca este insuficienta in unele domenii", conchide reprezentantul ASF.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri