''Partea patronala a votat pentru 1 mai, asa cum este HG, 1250 de lei (salariul minim pe economie-n.r.), solicitand ca pana atunci sa avem o intalnire, sa gasim solutii de micsorare a taxelor si impozitelor pe salarii, care la ora actuala sunt foarte mari. Partea guvernamentala, normal, a votat pentru, iar avizul sindicatelor (a fost ) negativ (...), mentinandu-si propunerile de la inceput'', a declarat presedintele Consiliului Economic si Social (CES), Florian Costache, la finalul sedintei plenului acestui for, care a discutat marti proiectul de Hotarare a Guvernului privind cresterea salariului minim.

El a explicat ca avizul Consiliului este consultativ, astfel ca desi sindicatele nu sunt de acord in totalitate cu acest proiect, acesta va intra in forma actuala in sedinta de miercuri a Executivului.

La randul sau, vicepresedintele Confederatiei Nationale ''Cartel Alfa'', Liviu Apostoiu, a declarat ca mediul privat are nevoie de cresterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, afirmand ca salariile in acest sector sunt ''de mizerie'', in contextul in care in sectorul bugetar au fost cresteri salariale.

''Noi ne dorim ca 1 ianuarie sa fie data de aplicare (a cresterii salariului minim pe economie-n.r.). Nu putem sa asteptam pana in luna mai, pentru ca in sectorul privat este nevoie de aceasta crestere a salariului minim, atata timp cat in partea bugetara s-a actionat la cresterea de salarii, in sectorul privat salariile sunt de mizerie si sectorul privat trebuie sa beneficieze de la 1 ianuarie de 1200 de lei, asa cum, de fapt, am stabilit cu mai multa vreme inainte cand s-a stabilit cresterii de salariul minim de Guvernul anterior'', a declarat Apostoiu.

Sindicatele cer ca, in situatia in care salariul minim va fi majorat de la 1 mai, acesta sa fie de 1275 de lei si nu 1250 lei, asa cum Guvernul a propus.

Citeste si:

''Sustinem in continuare si cerem ca 1 ianuarie sa fie data (cresterii salariului minim pe economie-n.r.) si daca este 1 mai, atunci (salariul minim-n.r.) trebuie sa fie 1275 de lei ca sa acopere fix faptul ca in luna ianuarie, februarie, martie si aprilie nu se acorda o crestere de salarii'', a explicat Liviu Apostoiu.

Intrebat daca sindicatele vor protesta daca nu le va fi respectata solicitarea, el a afirmat ca ramane de vazut care va fi pozitia sindicatelor dupa ce Hotararea de Guvern va fi adoptata in sedinta Executivului de miercuri.

''In sedinta de Guvern de maine se va discuta, probabil ca ea va fi aplicata, 1250 de lei, incepand cu luna mai. Nu are nicio ratiune (suma de) 1250 de lei si nici (aplicarea din) luna mai. Ca sa mai faci anumite teste pe suportabilitate oamenilor din sectorul privat pentru noi nu mai este de acceptat. O sa vedem ce vom face, o sa ne vedem dupa ce se discuta maine in Guvern'', a spus Liviu Apostoiu.

Presedintele CNS ''Cartel Alfa'', Bogdan Hossu, a anuntat, marti, ca Guvernul a inaintat un proiect de hotarare privind cresterea salariului minim la 1.250 de lei, incepand din 1 mai, dar si indexarea automata care va tine cont de cosul minim si de inflatie, propunere cu care sindicate sunt de acord. Liderul sindical a precizat ca Guvernul a inaintat proiectul de hotarare care prevede aceasta majorare marti dimineata, iar aceasta propunere este agreata de sindicalisti pentru ca se recupereaza partial pierderea din primele patru luni ale anului in care salariul minim la ramane la 1.050 de lei.

El a mai spus ca proiectul prevede si indexarea automata care va tine cont de cosul minim de consum, de inflatie si de parametrii generali, ceea ce permite un mecanism de crestere in perioada urmatoare.

Sursa foto: ImageFlow/Shutterstock