Cabinetul Ciolos se intruneste, miercuri, de la ora 10.00, in cadrul ultimei sedinte de Guvern din 2015, urmand sa ia in discutie cresterea salariului minim, varianta Executivului discutata cu patronatele si sindicatele fiind cea a unei majorari la 1250 de lei incepand cu luna mai.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, Guvernul nu a facut publica agenda sedintei de miercuri. Executivul a avut, in ultimele doua saptamani, mai multe runde de consultari cu sindicatele pe tema majorarii salariului minim. Ultimele discutii au avut loc marti dupa-amiaza, in cadrul Consiliului Economic si Social, scrie Mediafax.

Sindicatele au cerut, in sedinta CES, cresterea salariului minim la 1200 de lei de la 1 ianuarie sau la 1275 de lei de la 1 mai, in timp ce patronatele si Guvernul au sustinut majorarea salariului la 1250 de lei incepand cu luna mai, a declarat, marti, presedintele CES, Florian Costache.

''Partea patronala a votat pentru 1 mai, asa cum este HG, 1250 de lei (salariul minim pe economie-n.r.), solicitand ca pana atunci sa avem o intalnire, sa gasim solutii de micsorare a taxelor si impozitelor pe salarii, care la ora actuala sunt foarte mari. Partea guvernamentala, normal, a votat pentru, iar avizul sindicatelor (a fost ) negativ (...), mentinandu-si propunerile de la inceput'', a declarat presedintele Consiliului Economic si Social (CES), Florian Costache, la finalul sedintei plenului acestui for, care a discutat marti proiectul de Hotarare a Guvernului privind cresterea salariului minim.

El a explicat ca avizul Consiliului este consultativ, astfel ca desi sindicatele nu sunt de acord in totalitate cu acest proiect, acesta va intra in forma actuala in sedinta de miercuri a Executivului.

La randul sau, vicepresedintele Confederatiei Nationale ''Cartel Alfa'', Liviu Apostoiu, a declarat ca mediul privat are nevoie de cresterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, afirmand ca salariile in acest sector sunt ''de mizerie'', in contextul in care in sectorul bugetar au fost cresteri salariale.

''Noi ne dorim ca 1 ianuarie sa fie data de aplicare (a cresterii salariului minim pe economie-n.r.). Nu putem sa asteptam pana in luna mai, pentru ca in sectorul privat este nevoie de aceasta crestere a salariului minim, atata timp cat in partea bugetara s-a actionat la cresterea de salarii, in sectorul privat salariile sunt de mizerie si sectorul privat trebuie sa beneficieze de la 1 ianuarie de 1200 de lei, asa cum, de fapt, am stabilit cu mai multa vreme inainte cand s-a stabilit cresterii de salariul minim de Guvernul anterior'', a declarat Apostoiu.

Sindicatele cer ca, in situatia in care salariul minim va fi majorat de la 1 mai, acesta sa fie de 1275 de lei si nu 1250 lei, asa cum Guvernul a propus.

''Sustinem in continuare si cerem ca 1 ianuarie sa fie data (cresterii salariului minim pe economie-n.r.) si daca este 1 mai, atunci (salariul minim-n.r.) trebuie sa fie 1275 de lei ca sa acopere fix faptul ca in luna ianuarie, februarie, martie si aprilie nu se acorda o crestere de salarii'', a explicat Liviu Apostoiu.

Intrebat daca sindicatele vor protesta daca nu le va fi respectata solicitarea, el a afirmat ca ramane de vazut care va fi pozitia sindicatelor dupa ce Hotararea de Guvern va fi adoptata in sedinta Executivului de miercuri. ''In sedinta de Guvern de maine se va discuta, probabil ca ea va fi aplicata, 1250 de lei, incepand cu luna mai. Nu are nicio ratiune (suma de) 1250 de lei si nici (aplicarea din) luna mai. Ca sa mai faci anumite teste pe suportabilitate oamenilor din sectorul privat pentru noi nu mai este de acceptat. O sa vedem ce vom face, o sa ne vedem dupa ce se discuta maine in Guvern'', a spus Liviu Apostoiu.

Pe de alta parte, presedintele CNS ''Cartel Alfa'', Bogdan Hossu, a anuntat, in prima parte a zilei de marti, ca Guvernul a inaintat un proiect de hotarare privind cresterea salariului minim la 1.250 de lei, incepand din 1 mai, dar si indexarea automata care va tine cont de cosul minim si de inflatie, propunere cu care sindicate sunt de acord. Liderul sindical a precizat ca Guvernul a inaintat proiectul de hotarare care prevede aceasta majorare marti dimineata, iar aceasta propunere este agreata de sindicalisti pentru ca se recupereaza partial pierderea din primele patru luni ale anului in care salariul minim la ramane la 1.050 de lei.

El a mai spus ca proiectul prevede si indexarea automata care va tine cont de cosul minim de consum, de inflatie si de parametrii generali, ceea ce permite un mecanism de crestere in perioada urmatoare.

Dezbaterile legate de majorarea salariului minim au inceput dupa ce presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut premierului Dacian Ciolos ca Guvernul sa transmita cand si cu cat va fi majorat salariul minim pe economie inainte ca Parlamentul sa voteze bugetul pe 2016, precizand ca este o "solicitare ferma" a formatiunii sale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri