Plata CASS pentru persoanele fara venituri ar putea sa fie eliminata

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a anuntat, miercuri, ca Executivul ia in calcul sa elimine prevederea din noul proiect de Cod Fiscal prin care inclusiv persoanele fara venituri sunt obligate sa plateasca contributia la asigurarile sociale de sanatate, informeaza Mediafax.

"Guvernul ia in calcul modificari mai multe legate de Codul Fiscal la capitolul contributii sociale. (...) Nu soliciti contributii unei persoane care nu are venituri. Alta tine de cum soliciti contributiile de sanatate persoanelor care au venituri ocazionale mult mai mici decat salariul minim. (...) Ceea ce vom incerca in perioada imediat urmatoare este sa clarificam acest caracter de obligativitate al contributiei, asa incat sa nu fim in situatia in care persoane care intr-adevar sunt fara venituri sa incalce principiul justei asezari a sarcinii fiscale", a declarat Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

"Vom face pana la sfarsitul lunii ianuarie, inceputul lunii februarie o analiza in legatura cu sustenabilitatea acestui articol 180 atat din punct de vedere fiscal, cat si constitutional, pentru ca si din punct de vedere constitutional se pune problema daca se respecta prin acest articol principiul justei asezari a sarcinii fiscale. (...) Costurile de implementare, asa cum rezulta ele din articolul respectiv, par a fi mai mari decat veniturile care ar rezulta, asa incat se pune la modul seriosintrebarea daca se sustine din acest punct de vedere articolul", a precizat Suciu.

Precizarea vine dupa ce secretareul de stat in Ministerul Finantelor Gabriel Biris declara recent ca este inadmisibil ca trei milioane de romani, persoane "fantoma", nu exista din punct de vedere fiscal. Potrivit Codului Fiscal, din 2016, aceste persoane urmau sa plateasca contributii de asigurari sociale de sanatate (CASS) – 5,5% din salariul minim brut pe economie, adica 57 de lei pe luna - , pentru a avea calitatea de asigurat, aceasta prevedere existand si pana acum.

Citeste si:
Impozit de 1% pe investiții și eliminarea CASS. Vis sau realitate...
Bursa și administratorii de...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri